Datering

Schort

Schort kan zowel bij de oude dracht als bij schootjak van de nieuwe dracht, rok en oorijzer gedragen worden. Behoorde waarschijnlijk toch wel bij de oude dracht vanwege het haak - oog - bandje.

Stof van groene kunstzijde (rayon), gerimpeld over 5 rijgdraden gevat in een tailleband van dezelfde stof en versierd met twee bessels op 5 en 7 cm. vanaf de onderzijde van de rok. Kan zowel bij de oude dracht alswel bij jak, rok en oorijzer gedragen worden. Behoorde waarschijnlijk toch wel bij de oude dracht vanwege het haak - oog - bandje.

Identificatie
Titel
Schort
Objectnummer
000773
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • schort
  Kledingstukken die ter bescherming, soms ook louter decoratief worden gedragen over bovenkledingstukken. Bedekken meestal de voorkant van het lichaam en sluiten om het middel met banden, kunnen echter ook een borststuk of schouderbanden hebben. (AAT-Ned)
 • vrouwenkleding
  Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
1.60 cm
Lengte
81 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • kunstzijde
  Kunstzijde is de verouderde benaming voor rayon, tegenwoordig meestal aangeduid met de modernere naam viscose. Het is een kunstmatig vervaardigde vezel op basis van een natuurlijke grondstof, cellulose, die bijvoorbeeld wordt gewonnen uit houtpulp. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 18 augustus 1949
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Hierden
 • Hierden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden