Datering

Breiend Volendams meisje.

Een Volendams meisje met breiwerk zittend op een hek voor een houten woning. Boven de deuropening is nummer W7N'267. op het kozijn geschilderd. Voor het raam hangt vitrage. Zij was mogelijk een model voor de schilder August Hanicotte.

Identificatie
Titel
Breiend Volendams meisje.
Objectnummer
F057992
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
 • foto
  Niet bewegende afbeeldingen vervaardigd met van stralingsgevoelige materialen (gevoelig voor licht, elektronenstralen of nucleaire straling), met uitzondering van reproductieve afdrukken van documenten en technische tekeningen. Gebruik daarvoor termen, die bijeengebracht zijn onder 'reprografische kopieën'. Foto's kunnen positief of negatief zijn, ondoorschijnend of transparant (in vaktermen: opzicht of doorzicht).
Over
Onderwerpen
 • houten huis
  Bouwwerk dat tot woning van mensen dient, woonhuis of boerenhuis. (Haslinghuis)
 • vitrage
  Glasgordijnen zijn dunne, lichte gordijnen die direct voor de ramen hangen. In de 18de eeuw zijn zij vaak als ophaalgordijnen uitgevoerd. Glasgordijnen beperken de lichtinval en de inkijk van buiten. (Het Nederlandse interieur in beeld / C. Willemijn Fock e.a., Zwolle 2001)
 • breien
  Het vormen en verbinden van lussen door middel van naalden of haakjes volgens een voorgeschreven manier of patroon, machinaal of met de hand; meestal gebruikt voor textiel en kleding. (AAT-Ned)
 • klederdracht
  Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
Vervaardiging
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Volendam
 • Amsterdam

Trefwoorden