Datering
Vervaardiger Gerrit Groenewegen

Verscheide soorten van Hollandse vaartuigen getekent en gesneden door G Groenewegen 1786 1e Boekje = Plusieurs sortes de batiments Hollandoise dessiné et gravé par G. Groenewegen a Rotterdam 1e Cahier.

Verscheide soorten van Hollandse vaartuigen getekent en gesneden door G Groenewegen

Uitgebreide beschrijving

Titelprent. De titel op een staande, vierkante steen. Bij deze steen twee mannen. Links voor de steen een man, zittend op een baal en een pijp rokend. De man is gekleed in een kniebroek, een hemd en heeft een bontmuts op het hoofd. Rechts achter de steen een staande man met een pikhaak in de linker hand. Deze man is gekleed in een broek, hemd en heeft een hoed op het hoofd. Op de grond allerlei attributen die met de visserij, scheepvaart en navigatie te maken hebben, onder meer een kanon, een Jacobsstaf en een anker. Rechts op de achtergrond een schip in aanbouw op een helling.; Imp.: r.o.: 1.; Opschriften/merken: l.o. in bruine inkt: A.

Identificatie
Titel
Verscheide soorten van Hollandse vaartuigen getekent en gesneden door G Groenewegen 1786 1e Boekje = Plusieurs sortes de batiments Hollandoise dessiné et gravé par G. Groenewegen a Rotterdam 1e Cahier.
Objectnummer
002735
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-766
Over
Trefwoorden
 • scheepsbouw
  De vaardigheid of het bedrijf van het bouwen van schepen. (AAT-Ned)
 • scheepsportret
  Getekende en/of geschilderde afbeelding van een schip; dergelijke 'kapiteinsprenten' (meestal een waterverftekening) werden vooral in de 19e eeuw dikwijls gemaakt op bestelling van kapiteins of reders.
Werk
Breedte
15.0 cm
Hoogte
12.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Gerrit Groenewegen (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch
prentkunstenaar, etser, schilder

Gerrit Groenewegen

Rotterdam, 16 oktober 1754 – 7 augustus 1826
Lees meer
RKD

Trefwoorden