Vorige Zee vol verhalen 2 / 429 Volgende
Datering
Vervaardiger Francis Willemstijn

Collier, 2009

Collier, 2009, Francis Willemstijn (Hoorn, 1973) maakt sieraden die zijn gebaseerd op fragmenten en gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis. Voor het Zuiderzeemuseum ontwikkelde ze een sieraad geïnspireerd op de 19de eeuwse haarsieraden. Zij baseerde zich op traditionele materialen voor rouwsieraden, zoals granaat, git, haar en eikenhout, die ze op een volkomen nieuwe manier verwerkte. In antieke rouwsieraden werden haren gebruikt om miniatuurtjes te maken die grafmonumentjes of een scheepje op zee afbeelden, maar in de sieraden van Willemstijn zijn menselijke haren een constructief materiaal, zoals dit collier dat bestaat uit een vlecht van haar en daardoor gevlochten gitten.

Collier van een vlecht van haar met daar doorheen gevlochten zwarte kralen, gitten.

Identificatie
Titel
Collier, 2009
Objectnummer
B001894
Objectcategorie
Persoonlijke gebruiksvoorwerpen
Objecttype
 • ketting (sieraad)
  Sieraad bestaande uit achtereenvolgens door elkaar geslagen metalen ringen (schalmen), dienend om iets aan vast te leggen of mee te bevestigen. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-76355
Werk
Breedte
19 cm
Hoogte
6 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Francis Willemstijn (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • zilver
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
 • mensenhaar
 • textiel (materiaal)
  Textiel is letterlijk 'al wat geweven is'. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord 'texere' dat weven betekent. (Wikipedia)
 • git
  Git is zwarte, gefossiliseerde bitumineuze hars. Het heeft een grote dichtheid en kan gemakkelijk gesneden en gepolijst worden. Het werd in juwelen toegepast als ware het een halfedelsteen.
 • glas (materiaal)
  Glas is de verzamelnaam voor hard, doorzichtig, niet kristallijn materiaal, bereid uit gesmolten zand, kalk en soda (natriumcarbonaat) of potas (kaliumcarbonaat). Met 'niet kristallijn' wordt bedoeld dat glas een gestolde vloeistof is.
Verwerving en licentie
Verworven
bruikleen 30 november 2009
Copyright
Alle rechten voorbehouden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden