Datering
Vervaardiger Dinie Besems

Slabber van vergulde plaatjes

Deze baaf of bauw gemaakt van vergulde plaatjes is geïnspireerd op de baaf van het Marker vrouwenkostuum. Die wordt op de borst gespeld ter bedekking van het rijglijf.

Kraplap, vergulde plaatjes van ca. 2.3 cm x 2.3 cm aan elkaar gezet met kettingslotjes.

Identificatie
Titel
Slabber van vergulde plaatjes
Objectnummer
B001876
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • kraplap
  Een kraplap is de benaming voor een (meestal zwaar gesteven) schouderklep van sommige Nederlandse klederdrachten. De kraplap van de klederdracht van Bunschoten/Spakenburg zoals die op markten in palinghandels nog regelmatig te zien is, spreekt waarschijnlijk het meest tot de verbeelding. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-76337
Over
Trefwoorden
 • design
  Een onderzoeksopzet beschrijft vooraf de uit te voeren stappen in een wetenschappelijk onderzoek. In het wetenschappelijk onderzoek en -onderwijs is het gebruikelijk over research design te spreken. Ook design of experiment (DOE) wordt gebruikt.Een ontwerp is een beschrijving van iets nieuws of een beschrijving van iets bestaands. Een ontwerp is dus een beschrijving (projectie of model) van de (toekomstige) werkelijkheid.Industriële vormgeving, ook wel industrieel (product) ontwerp, productdesign of (industrial) design genoemd, is het ontwerpen van producten die industrieel in massa- of serieproductie worden vervaardigd. Enkele voorbeelden van dergelijke producten zijn de stofzuiger, het koffiezetapparaat, maar ook de rollator, laptoptassen en bureaustoelen.Onder opmaak (vaak ook met het van het Engels afgeleide lay-out aangeduid) wordt verstaan hoe de opbouw van een (grafisch) ontwerp er visueel uit ziet. Het gaat dan om het lettertype, de positie op de pagina, de indeling in kolommen, waar de afbeeldingen staan, enzovoorts.
Werk
Breedte
22 cm
Hoogte
44 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Dinie Besems
Datering
Materiaal
 • metaal
  Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • verguld
  Het aanbrengen van bladmetaal, metaalpoeder dat meteen op een oppervlak wordt aangebracht, metaalpoeder dat met een bindmiddel wordt gemengd of een andere vorm van metaal op een oppervlak om het op zuiver of ingelegd metaal te laten lijken. (AAT-Ned) Als je een oppervlak van bijvoorbeeld metaal of hout verguldt, breng je er een dun laagje bladgoud op aan.
Verwerving en licentie
Verworven
bruikleen 30 november 2009
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen
edelsmid, sieraadontwerper

Dinie Besems

Oosterhout (Noord-Brabant), 15 maart 1966
Lees meer
RKD