Datering
Maker Dinie Besems

Slabber van vergulde plaatjes

Deze baaf of bauw gemaakt van vergulde plaatjes is geïnspireerd op de baaf van het Marker vrouwenkostuum. Die wordt op de borst gespeld ter bedekking van het rijglijf.

Kraplap, vergulde plaatjes van ca. 2.3 cm x 2.3 cm aan elkaar gezet met kettingslotjes.

Identificatie
Titel
Slabber van vergulde plaatjes
Objectnummer
B001876
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • kraplap
    Een kraplap is de benaming voor een (meestal zwaar gesteven) schouderklep van sommige Nederlandse klederdrachten. De kraplap van de klederdracht van Bunschoten/Spakenburg zoals die op markten in palinghandels nog regelmatig te zien is, spreekt waarschijnlijk het meest tot de verbeelding. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-76337
Over
Onderwerpen
  • Reflectiecollectie
Werk
Breedte
22 cm
Hoogte
44 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Dinie Besems ()
Datering
Materiaal
  • metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Techniek
  • Verguld
    Het aanbrengen van bladmetaal, metaalpoeder dat meteen op een oppervlak wordt aangebracht, metaalpoeder dat met een bindmiddel wordt gemengd of een andere vorm van metaal op een oppervlak om het op zuiver of ingelegd metaal te laten lijken. (AAT-Ned) Als je een oppervlak van bijvoorbeeld metaal of hout verguldt, breng je er een dun laagje bladgoud op aan.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 30 november 2009
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

, –

Trefwoorden