Datering

Visrokerijen

Deze rokerijen, ook wel hangen genoemd, stonden aan de haven van Monnickendam. De firma Groot rookte er onder andere haring. De vis werd eerst schoongemaakt, gepekeld en gespoeld. Dan werden de vissen aan speten geregen; 20 haringen aan een speet, 500 speten per hang. Nadat de speten in de rokerij waren gehangen, werd het vuur eronder aangestoken. Wanneer de vis bijna gaar was, doofde men het vuur met zaagsel, waardoor een dikke rook ontstond. Het roken gaf de vis een speciale smaak en maakte hem langer houdbaar. Deze rokerijen moesten in 1974 plaats maken voor koelcellen. De rokerijen zijn in vier delen uiteengenomen, ter plaatse van een nieuw fundament voorzien en inclusief fundament naar Enkhuizen vervoerd.

Gedetailleerde beschrijving

Deze rokerij bestaat feitelijk uit twee pandjes, a en b, door slop of werkkast gescheiden. Eerst, ca. 1910, is a gebouwd, dwars aan de havenkade: twee enkele hangen met totaal twee schoorsteentjes; later daarnaast en iets hoger op de kade twee dubbele hangen met vier schoorsteentjes, welke tenslotte uitgebreid is met nog eens twee dubbele en een enkele hang: b, met totaal negen schoorsteentjes. Het transport naar Enkhuizen geschiedde in vier min of meer gelijke delen: a kon als zelfstandig geheel vervoerd worden; b werd op twee plaatsen gescheiden in drie delen met elk een complete hang en in Enkhuizen weer samengevoegd. Het bijzondere effekt van dit omslachtige transport was vooral dat het meest karakteristieke elementen van een rokerij, de zware roetlagen en specifieke reuk, autentiek behouden bleven. a: twee enkele hangen b: een enkele en vier dubbele hangen, alleen dubbele hangen voorzien van luik in achtergevel

Identificatie
Titel
Visrokerijen
Objectnummer
MO-3
Objectcategorie
Gebouwen
Objecttype
  • visrokerij
    Visrokerijen zijn werkcomplexen van vissers of visventers bestaande uit vishangen, woningen, opslagruimten en boetruimten. Bepaalde vissoorten, zoals aal en makreel, worden er gerookt. (Van Dale)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-76235
Werk
Breedte
955 cm
Diepte
385 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Monnickendam
  • Monnickendam