Datering

Woonhuis Achter op 't Zand

Uitgebreide beschrijving

Het pand werd ons aangeboden toen door de sloper, toen deze binnenkort zou beginnen. Het had kennelijk al jaren leeg gestaan en dus redelijk leeggesloopt. De linker woning, nr. 57, was eerder al grondig gemoderniseerd; in achterhuis moderne keuken, WC en achtergeveltje. De rechter woning bevatte nog resten van de oude houten binnenwanden en de achterruimte, waarin modern aanrecht en betimmeringen, bevatte nog vrijwel de gehele oorspronkelijke situatie met houten plee, kast en houten achtergevel; vrij primitief timmerwerk, in tegenstelling tot dat in het voorhuis dat beter (laat) 19e eeuws was. De keukenschoorsteen tegen de kamermuur was verdwenen maar roetbaan tekende duidelijk af. Bedsteden waren verdwenen maar oorspronkelijke plaats tekende zich tegen de buitenmuren van de woonkamers af; hadden eigen zolderingetjes en waren niet langs hele zijgevel; stonden als kasten in de woonruimte (slaapplaats was eind 19e kennelijk naar zolder verhuisd). Eigenaardig is de constructie van de hoge gootlijst aan de voorgevel: geheel als een houten borstwering boven het metselwerk en zoldervloer. Van de buitenmuren zijn de beide zijgevels en muurdammen voorgevel in ijzer vervoerd: de dieplader is echter bij de eerste bocht gekanteld en enkele muren zijn op straat gevallen; de rechter zijgevel en enkele muurdammen waren nog bruikbaar. Om esthetische redenen is bij herbouw de rechter zijgevel als linker gebruikt (beeldbepalend). Het interieur en de beschikbare gegevens waren niet zo interessant om deze geheel te reconstrueren en heeft daarom bestemming expositieruimte gekregen. De twee woonruimten zijn samengevoegd tot een, door wegbreken tussenmuur. De achterruimten zijn apart gelaten en als berging in gebruik. Muur tussen de twee woonkamers is weggebroken, zodat een ruimte is ontstaan; aanbouw achterkant gebruikt als keuken.

Identificatie
Titel
Woonhuis Achter op 't Zand
Objectnummer
HN-2
Objectcategorie
Gebouwen
Objecttype
  • woonhuis
    Woonhuizen zijn huizen waarin gewoond wordt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-76212
Werk
Breedte
569 cm
Diepte
1028 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Verwerving en licentie
Verworven
schenking
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Hoorn NH
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Frank Bedijs

Trefwoorden