Datering
Maker Irma Boom

Beker zwarte cirkel

Een beker uit de serie Meesterschap uit Makkum. Koninklijke Tichelaar Makkum vroeg vijf bekende ontwerpers een set porseleinen bekers te decoreren. De handbeschilderde melkbekers van Irma Boom zijn een ode aan de Amerikaanse kunstenaar Ellsworth Kelly en aan het ambacht van de schilders van Koninklijke Tichelaar.

Beker met tekens van de jaarcode, de productcode en de initialen van de schilder in een handgeschilderde zwarte cirkel, JS CK AB 10 18, naast een cirkel met het bedrijfslogo.

Identificatie
Titel
Beker zwarte cirkel
Objectnummer
023875
Objectcategorie
Keramiek
Objecttype
 • kop (drinkgerei)
  Een kopje (of tas, maar dat wordt beschouwd als een gallicisme) is een stenen of porseleinen kom met een oor. Waarschijnlijk ontleend aan Laatlatijn cuppa ‘drinkbeker.(Wikipedia)
 • beker (drinkgerei)
  Een cilindervormig voorwerp waaruit je kunt drinken.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-76139
Over
Onderwerpen
 • design
  Een onderzoeksopzet beschrijft vooraf de uit te voeren stappen in een wetenschappelijk onderzoek. In het wetenschappelijk onderzoek en -onderwijs is het gebruikelijk over research design te spreken. Ook design of experiment (DOE) wordt gebruikt.Een ontwerp is een beschrijving van iets nieuws of een beschrijving van iets bestaands. Een ontwerp is dus een beschrijving (projectie of model) van de (toekomstige) werkelijkheid.Industriële vormgeving, ook wel industrieel (product) ontwerp, productdesign of (industrial) design genoemd, is het ontwerpen van producten die industrieel in massa- of serieproductie worden vervaardigd. Enkele voorbeelden van dergelijke producten zijn de stofzuiger, het koffiezetapparaat, maar ook de rollator, laptoptassen en bureaustoelen.Onder opmaak (vaak ook met het van het Engels afgeleide lay-out aangeduid) wordt verstaan hoe de opbouw van een (grafisch) ontwerp er visueel uit ziet. Het gaat dan om het lettertype, de positie op de pagina, de indeling in kolommen, waar de afbeeldingen staan, enzovoorts.
 • reflectiecollectie
Werk
Hoogte
10 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Irma Boom (ontwerper)
 2. Koninklijke Tichelaar Makkum
Datering
Materiaal
 • porselein
  Porselein is bij hoge temperatuur gebakken porseleinaarde die gemengd is met gemalen bot, dat als vulstof en vloeimiddel dient. (AAT-Ned). Porselein is verglaasd aardewerk met een fijne textuur; het wordt gebakken bij temperaturen boven de 1260°C. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 14 mei 2009
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Makkum
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen
grafisch ontwerper

Irma Boom

Lochem (Gelderland), 1960
Lees meer
RKD

Trefwoorden