Datering
Maker Alexander van Slobbe

Beker Melkbeker

Een beker uit de serie Meesterschap uit Makkum. Exclusief voor NRC Handelsblad vroeg het Friese aardewerkbedrijf Koninklijke Tichelaar Makkum vijf bekende ontwerpers een set porseleinen bekers te decoreren. De lakenvelders, een ode aan een oer-Hollands runderras zijn van Alexander van Slobbe.Bron: http://selectie.nrc.nl/home.php

Beker met afbeelding van een ode aan een oer-Hollands runderras: de lakenvelder in het rood.

Identificatie
Titel
Beker Melkbeker
Objectnummer
023869
Objectcategorie
Keramiek
Objecttype
 • kop (drinkgerei)
  Een kopje (of tas, maar dat wordt beschouwd als een gallicisme) is een stenen of porseleinen kom met een oor. Waarschijnlijk ontleend aan Laatlatijn cuppa ‘drinkbeker.(Wikipedia)
 • beker (drinkgerei)
  Een cilindervormig voorwerp waaruit je kunt drinken.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-76133
Over
Onderwerpen
 • design
  Een onderzoeksopzet beschrijft vooraf de uit te voeren stappen in een wetenschappelijk onderzoek. In het wetenschappelijk onderzoek en -onderwijs is het gebruikelijk over research design te spreken. Ook design of experiment (DOE) wordt gebruikt.Een ontwerp is een beschrijving van iets nieuws of een beschrijving van iets bestaands. Een ontwerp is dus een beschrijving (projectie of model) van de (toekomstige) werkelijkheid.Industriële vormgeving, ook wel industrieel (product) ontwerp, productdesign of (industrial) design genoemd, is het ontwerpen van producten die industrieel in massa- of serieproductie worden vervaardigd. Enkele voorbeelden van dergelijke producten zijn de stofzuiger, het koffiezetapparaat, maar ook de rollator, laptoptassen en bureaustoelen.Onder opmaak (vaak ook met het van het Engels afgeleide lay-out aangeduid) wordt verstaan hoe de opbouw van een (grafisch) ontwerp er visueel uit ziet. Het gaat dan om het lettertype, de positie op de pagina, de indeling in kolommen, waar de afbeeldingen staan, enzovoorts.
 • reflectiecollectie
Werk
Hoogte
10 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Alexander van Slobbe (modeontwerper)
 2. Koninklijke Tichelaar Makkum
Datering
Materiaal
 • porselein
  Porselein is bij hoge temperatuur gebakken porseleinaarde die gemengd is met gemalen bot, dat als vulstof en vloeimiddel dient. (AAT-Ned). Porselein is verglaasd aardewerk met een fijne textuur; het wordt gebakken bij temperaturen boven de 1260°C. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 14 mei 2009
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Makkum
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen
modeontwerper

Alexander van Slobbe

Schiedam, 25 maart 1959
Lees meer
RKD

Trefwoorden