Datering
Maker Henri Houben

The Fishersmen's Flirt

Het schilderij toont vijf Volendamse jongens en meisjes in streekdracht die kennelijk oog voor elkaar hebben. Het werk is ook topografisch interessant. We kijken op het Noordeinde in de richting van het nog onbebouwde gebied tussen Volendam en Edam.

Ingelijst werk van twee jonge mannen en drie jonge meiden in klederdracht flirtend op de dijk in Volendam met zicht op het Noordeinde. Geschilderde signatuur 'H. Houben'.

Identificatie
Titel
The Fishersmen's Flirt
Objectnummer
B001872
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
  • schilderij
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-76114
Over
Onderwerpen
  • Stads- en dorpsgezicht
    In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.Groepen van onroerende zaken, van algemeen belang vanwege hun schoonheid, onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang, wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich een of meer monumenten bevinden
  • Klederdracht
    Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
Werk
Breedte
103.0 cm
Hoogte
46.0 cm
Diepte
4.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Henri Houben (kunstschilder)
Datering
Materiaal
  • olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
  • doek (materiaal)
    Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Techniek
  • Schildertechniek
    Methodes om verf aan te brengen om een specifiek effect te creëren. (AAT)Methods of paint application employed to create a specific effect. (AAT)
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 20 mei 2009
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Volendam
  • Volendam
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

, –

Trefwoorden