Datering
Vervaardiger Cornelis Johan 'Cor' Vrendenberg

Oude huizen op Urk

Oude huizen op Urk

Uitgebreide beschrijving

De beschouwer kijkt langs de zijgevel van een woning, links in het doek, naar een daarachter liggende woning. Van deze is de kopgevel zichtbaar, deze heefte een groen houten topgevel. Links in het pand zit een open staande deur, rechts staat een hekje, binnen het hekje staat een knotwilg. Over het hekje hangen enkel kleden of iets dergelijks, voor het hekje staat een ton. Rechts van de woning is nog een deel van een andere woning te zien, deze wordt afgesneden door het kader.; Links van de woning staat een vrouw, zij is van achter te zien en heeft in haar rechterhand een emmer. In de achtergrond is een kleine dakkapel te zien en enkel schoorstenen. De ondergrond is oker/sienna geschilderd, daar overheen is met vlotte, vrij pastueze toes geschilderd. Gemerkt: r.o. bruin paarse verf 'Cor. Vreedenburg'; Techniek:; Over een vrij dunne witte grondering is de verflaag nat in nat opgebracht. Vooral in de huizen en boven de sigantuur is de penseelvoering goed te zien. Het schilderij is ongevernist. Versozijde: niet beschreven i.v.m. achterkantbescherming. LIJST: Hout, ZZM, 4 open verstekken.

Identificatie
Titel
Oude huizen op Urk
Objectnummer
002306
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
 • schilderij
  Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-7592
Over
Trefwoorden
 • stads- en dorpsgezicht
  In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.
Werk
Breedte
40.8 cm
Hoogte
51.0 cm
Diepte
7.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Cornelis Johan 'Cor' Vrendenberg (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • olieverf
  Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
 • doek (materiaal)
  Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Techniek
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 24 augustus 1950
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Urk
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen
beeldhouwer, schilder, houtsnijwerker

Cor Vrendenberg

Heerlen, 7 december 1911 – Zwolle, 3 november 1994
Lees meer
RKD

Trefwoorden