Datering

Smederij Enkhuizen

Hendrik Kenter begon omstreeks 1920 een smederij in het voorste deel van dit huis. In het achterste deel woonde het gezin Kenter. De vier kinderen sliepen op de bovenverdieping. Smid Kenter maakte onder meer ankers voor vissersschepen en repareerde gereedschap voor tuinders in de omgeving. Tijdens de zomermaanden werd de zolder van de smederij gebruikt als opslagplaats voor kachels van buurtbewoners. Het was namelijk gebruikelijk de kachel na de winter uit de huiskamer te verwijderen en elders op te slaan. Voordat de kachels herplaatst werden, gaf Kenter ze een onderhoudsbeurt. Het pand werd tot beschermd monument verklaard! Na enige jaren snel verval werd het plotseling in 1969 zonder vergunning gesloopt.

beneden: entree met verkoopbalie; diensttoilet; trap; administratie/voorraad aanbouw: keukentje en berging boven: kantoorruimte. Gevels: metselwerk, rood met geteerde plint; achtergevel gepleisterd Dak: sporenkap op spanten, rode pannen; geïsoleerd Interieur: moderne afwerking. Vloer: entree marmer; keuken plavuizen; overig hout.

Identificatie
Titel
Smederij Enkhuizen
Objectnummer
EH-1
Objectcategorie
Gebouwen
Objecttype
  • woonhuis
    Woonhuizen zijn huizen waarin gewoond wordt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-75648
Over
Onderwerpen
  • Smederij
    Werkplaatsen van een smid, dat is een ijzersmid die van ijzer werktuigen of andere voorwerpen maakt. (AAT)Workshops of a blacksmith, who is an ironsmith who makes iron into tools or other objects. (AAT)
Vervaardiging
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen

Trefwoorden