Datering
Maker

Boerderij Baard

Gosse de Jong, een pachtboer uit Makkum, kocht dit pand in 1918. Hij was getrouwd met Meindertje Rinia. Ze hadden samen twee dochters. De boerderij was van gemiddelde grootte, met stalruimte voor tien koeien en een paard. In de jaren twintig van de twintigste eeuw was de rechterkamer van het woonhuis de nette kamer. In de winter woonde het gezin in de linkerkamer, ’s zomers in de keuken. De bedsteden waren buiten gebruik, want er werd op zolder geslapen. Het stenen hondenhok links stond bij een boerderij in Oosterlittens. De linker kamer is nu ingericht als Boerenleenbank uit 1924. Tijdens de enkele uren per week dat de boer als kassier kantoor hield, dienden de gang, keuken of woonkamer als wachtkamer.

Gedetailleerde beschrijving

Type: Friesche stelpboerderij: bedrijf met aan voorzijde, onder een dak de woning met grote dakkapel. Woning: Gang van voordeur naar zijdeur, rechts grote woonkamer met bedschot ( kast tussen twee bedsteden boven kelder, vanuit gang bereikbaar). Links kleine kamer met bedschot (een bedstede tussen twee kasten) daarachter keuken met deur naar bedrijf. Op zolder voor dakkapel kamertje met twee bedsteden. Bedrijf: Midden tegen woning de hooitas waarnaast koegang, stallen en deel met grote inrijdeuren. Interieur: Grotendeels origineel aanwezig. Gevels: steens rood metselwerk. Dak: blauwe Friesche-golfpannen; boven de woning beschoten kap met verglaasde pannen; boven bedrijf sporenkap met pannen en riet tussen de sporen Interieur: Woning: tussenwanden metselwerk, in gang en keuken houten lambri's. Kamers behangen en betimmeringen aan de schoorstenen, bedschotten en om de ramen waarin binnenluiken opgenomen. Bedrijf: hoofdconstructie vier staanders om hooitas waarop en aan overige houtconstructies meest ongeschilderd. Vloeren: in woning hout in bedrijf stratingen.

Identificatie
Titel
Boerderij Baard
Objectnummer
BA-1
Objectcategorie
Gebouwen
Objecttype
  • boerderij
    Boerderijen zijn erven met gebouwen er op die in oorsprong bedoeld zijn om agrarische activiteiten te laten plaatsvinden. Als deze agrarische activiteiten niet meer plaatsvinden, wordt het erf met de gebouwen toch nog een boerderij genoemd. Soms wordt met boerderij alleen het hoofdgebouw bedoeld. De term boerderij wordt ook gebruikt om het agrarische bedrijf mee te duiden. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
  • boerenleenbank
    Coöperatief georganiseerde bankinstelling voor landbouw- en ander krediet, tevens spaarbank.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-75642
Over
Onderwerpen
  • Boerenleenbank
    Coöperatief georganiseerde bankinstelling voor landbouw- en ander krediet, tevens spaarbank.
  • Agrarisch bedrijf
Werk
Breedte
1440 cm
Lengte
1740 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. ()
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Baard
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Frank Bedijs , Frank Bedijs