Datering
Vervaardiger onbekend

Muts voor jongen

De jongensmuts is een rozetje met zes banen eromheen, het meisjesmutsje bestaat uit een middenbaan met twee zijbanen. 's Zomers is het mutsje van katoen, en rondom afgewerkt met langet. Voor hoogtijdagen heeft men bij voorkeur een mutsje van een mooie sitsen stof. 's Winters is de muts veelal van een zwaardere stof, bv. damast- of japonstof (een wollen vilt-achtige stof), omgeboord met wollen of zijden koor.; Gebruikte men voorheen twee keelbanden om de muts op zijn plaats te houden, een bij de orenkap en een bij de (boven)muts, later is men alleen bij de (boven)muts een keelband blijven gebruiken. Een donkere kleur stof of een sober patroon, zijn kenmerkend voor het in de rouw zijn. Winterse jongensmuts.

Ouderwets ruggetjesgoed, halfwollen stof in blauw-rood. Bestaande uit een rozetje met zes baantjes eromheen, rondom afgewerkt met roodwollen koor met blauw en geel spiegeltje. In het rozetje een genaaid netje in rood, gevoerd met donkerblauwe indigo geverfde stof (kerreblauwtjes stof), voor in de winter.

Identificatie
Titel
Muts voor jongen
Objectnummer
000993
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • muts
  Hoofddeksel van textiel zonder harde rand. (ABR)
 • jongenskleding
  Kleding van opgroeiende jongens tot zij een volwassenenkostuum gaan dragen. Kleding voor jongens, bij kleding voor baby's gebruik 'babykleding'. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-754
Werk
Breedte
17 cm
Hoogte
6 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
Verwerving en licentie
Verworven
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden