Datering

Oorbel

Oorbel

Twee druppelvormige gouden oorhangers, filigrain. Op brede stuk glanzend bolletje in midden, aan zij- en onderkant daarvan 3 stervormige motiefjes, omgeven met kleine filigrain knopjes. Op smal gedeelte aanweerszijde van een rij filigrain knopjes 2 langgerekte glanzende plaatjes. Sluiting gemoderniseerd i.p.v. haken nu een vlindertje. Niet typisch voor Spakenburg maar er wel gedragen.

Identificatie
Titel
Oorbel
Objectnummer
021866
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
 • oorbel
  Oorversieringen die aan een gebogen metaaldraad of dun haakje hangen, in een gaatje dat door de oorlel is geprikt, of die aan de oorlel zijn geklemd of vastgedraaid. (AAT-Ned)
 • sieraad
  Objecten oorspronkelijk gemaakt op het menselijk lichaam te worden gedragen als ornament met als doel het lichaam te verfraaien.
Werk
Breedte
2.0 cm
Hoogte
4.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • goud
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Au en het atoomnummer 79. Het is een zacht, zwaar, chemisch inactief en geel metaal en wordt al sinds de oudheid als edel beschouwd. Het dient in vele culturen als de basis voor materiële handelswaarden. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het wordt bewerkt en vervormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register)
Techniek
 • filigrein
  Met de term filigraanwerk of filigrein wordt geduid op het gebruik van erg dunne draden van zilver of goud binnen de edelsmeedkunst. Deze oude techniek werd tot de zeventiende eeuw voornamelijk gebruikt om objecten te decoreren en daarna ook als vormende techniek om kleinere voorwerpen te vervaardigen. (Bron: Wikipedia.NL)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 1 mei 1990
Licentie
Alle rechten voorbehouden
Locaties
 • Spakenburg
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden