Datering

Kledingkist

Bergkist op twee schamels.

Uitgebreide beschrijving

Bergkist op twee schamels. Kist met overhangend deksel met geprofileerde rand. De kist heeft onderaan een lade de holle profiellijst die onderaan tegen de lade is aangebracht loopt niet op de zijkanten van de kist door. Aan beide zijkanten heeft de kist een metalen handvat. In de voorkant van de kist en in de lade is een sleutelgat aangebracht. Binnenin de kist is rechts een vak met scharnierend deksel. Beschildering kist: De gehele buitenkant van de kist is donkerbruin gehout. De voorkant is voorzien van een zwarte rand die over de lade doorloopt; deze rand is met eenvoudige bloemetjes beschilderd. Middenvoor is in een ovaal medaillon met zwarte ondergrond een bloemvaas met dezelfde bloemetjes geschilderd en om het medaillon een eenvoudig kantpatroon in wit. De binnenkant van de kist is onbeschilderd. Bijbehorende schamels (3699 b en c): De voor- en achterzijde van de schamels zijn op dezelfde wijze boogvormig uitgezaagd. Het draagvlak wordt gesteund door twee schuin geplaatste schoren. Het geheel is donkergroen geverfd. Afmetingen: hoogte 32.5 cm. breedte 13 cm.diepte 42 cm. De schamels zijn van later datum dan de kist. Het vakje in de kist doet vermoeden dat de kist oorspronkelijk gemaakt is als scheepskist. Mogelijk is de kast later aangepast aan het gebruik, is de lade toen gemaakt en de schamels aan het geheel toegevoegd.

Identificatie
Titel
Kledingkist
Objectnummer
003699
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • kist
  Vrij grote stevige rechthoekige doos voor opslag of vervoer van losse goederen, soms voorzien van bewerking op de buitenwand. (ABR)
 • kleding
  Bedekking van de romp, ledematen, handen, voeten en hoofd voor de warmte, mode, of om bedekken naaktheid. Het sluit over het algemeen andere voorwerpen die onder 'kostuum'vallen zoals sieraden, kronen en andere accessoires die puur decoratief of symbolisch zijn en geen praktische functie hebben, uit. (AAT-Ned)Kleding is textiel en aanverwante zaken gemaakt om het menselijk lichaam te bedekken. Meestal worden gewone kledingstukken bedoeld. (Conservation Dictionary)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-7450
Werk
Breedte
117.0 cm
Hoogte
52.5 cm
Diepte
56.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • vurenhout
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 25 februari 1952
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden