Datering
Maker Martin Monnickendam

Urker aan 't roer

Schets. Frontaal ten voeten uit een portret van een Urker visser die aan het roer zit. Zijn rechterhand ligt op zijn knie en met zijn linkerhand houdt hij het roer vast. Op de achtergrond 2 zeilende schepen. Opschriften/merken: R.o. in zwart krijt: MARTIN / MONNICKENDAM / 1931

Identificatie
Titel
Urker aan 't roer
Objectnummer
001318
Objectcategorie
Tekenkunst
Objecttype
 • tekening
  Tweedimensionaal beeldend werk, waarbij de voorstelling, voornamelijk in lijnen, direct op de drager is getekend, met potlood, tekenstift, krijt, houtskool, pen, penseel of ander materiaal. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Over
Onderwerpen
 • mansportret
 • visserman
  Vissers zijn ambachtslieden die als beroep hebben het vangen en verhandelen van vis. Er is onderscheid te maken tussen vissers die op de binnenwateren vissen op zoetwatervis en vissers die actief zijn op zee met het vangen van zeevis en allerlei andere grote en kleine zeedieren. Het beroep van visser is al heel oud. (Van Dale)
Werk
Breedte
26.5 cm
Hoogte
38.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Martin Monnickendam (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.
 • krijt (materiaal)
  Krijt is een zacht gesteente dat uit calciumcarbonaat bestaat. (Conservation Dictionary)Krijt is een zacht gesteente dat uit calciumcarbonaat bestaat, CaCO3.
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 26 april 1949
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Urk
 • Elspeet
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
aquarellist, docent aan academie, etser

Martin Monnickendam

Amsterdam (stad), 25 februari 1874 – 4 januari 1943
Lees meer
RKD

Trefwoorden