Vorige Centraal Visserijregister 15 / 34015 Volgende
Datering
Vervaardiger onbekend

Jak

Het jak vertoont een 18de eeuwse nadenloop. Begin 19de eeuw werd het jak gestileerd naar de heersende mode. De hoge taillelijn op de rug is afgeleid van de empirestijl. In de 20ste eeuw zakt deze taillelijn en is na 1940 nagenoeg recht. Waarschijnlijk omdat het eenvoudiger en voordeliger knippen is zijn de mouwen deels aangeknipt. Zwarte wollen jakken zijn voor de zware rouw. Hofrouw en swisserse jakken voor de lichte rouw. Brung voor de zondag, het dopen, belijdenis en het bruidsjak. Nachtgrondsits voor het bruidskostuum, dopen en belijdenis. Korenblauw voor door de week. Gooiers korenblauw voor de zondag. Het jak wordt nu alleen buiten in de winter gedragen. Tot in het begin van deze eeuw het gehele jaar.

Uitgebreide beschrijving

Zwart jak, wol. Geknipt zonder schoudernaad en aangeknipte mouwen die op lengte zijn gemaakt met een ondermouw, waarin een split dat sluit met twee knopen. De taillenaad loopt achter hoog op. de schoot is aangezet met enkele plooien, maar middenachter met een driedubbele stolpplooi. Boven deze plooi twee sierknopen. De halslijn eindigt in tweeopwaartse puntjes. Sluiting met 6 haken en ogen. Voering lijfje donkerblauwe katoen, schoot en mouwen verschillende blauwe ruitjes. Op enkele plaatsen versteld, enige gaatjes. Zware rouw, zondags.

Identificatie
Titel
Jak
Objectnummer
021358
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • jak (kleding)
  Nauwsluitende korte jasjes met korte panden, flappen of slippen. (AAT-Ned)
 • vrouwenkleding
  Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-7288
Werk
Breedte
43 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • serge
  Duurzame keper van kamgaren of met de schering van kamgaren en de inslag van een ander wolgaren. Het heeft een gladde afwerking met een platte diagonale ribbel en wordt vaak gebruikt voor kledingstukken die op maat worden gemaakt, zoals pakken, jassen en jurken. (Zuiderzeemuseum)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Bunschoten
 • Spakenburg
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen