Vorige Centraal Visserijregister 12 / 34015 Volgende
Datering

Schooltas

Een schooltas met schuifdeksel

Uitgebreide beschrijving

Een schooltas met schuifdeksel, binnenkant is voorzien geweest van extra opbergvakje. Zijkant van tas is beschilderd met acanthusbladeren op donkerrood fond. Achterkant heeft geschilderde voorstelling van een ruiter met driekante steek te paard. De handgreep heeft een cirkelvormige uitsparing en is versierd door kerfsneewerk, kleine gaatjes en geschilderde bloemen met slinger in de kleuren wit, rood en donkergroen . Deksel is voorzien van houtsnijwerk voorstellende een vogel op acanthusblad, omkaderd door een gemarmerde profiellijst, daaromheen beschilderde rand met acanthusbladeren. Bovenkant deksel heeft een geschulpte rand en drie grepen. Geheel is van eikehout en is met spijkers in elkaar gezet.

Identificatie
Titel
Schooltas
Objectnummer
B001369
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • schooltas
  De tas die men naar school neemt voor schoolbenodigdheden en vaak ook eten en dinken voor de pauzes. (Wikiwoordenboek)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-7240
Werk
Breedte
21 cm
Hoogte
37.5 cm
Diepte
8 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • eikenhout
  Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • houtsnijwerk
  Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
Verwerving en licentie
Verworven
bruikleen
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Hindeloopen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen