Datering
Vervaardiger onbekend

Isabee

De witte isabee (daagse muts) wordt over de daagse ondermuts gedragen. Bol en pas behoren, uit de rouw, vervaardigd te worden van dun wit, met de hand geborduurd neteldoek. Vanaf de oorlogsjaren is dit niet meer voorhanden en vanaf die tijd zie je steeds vaker de pas en bol van open vitragestof. In de rouw is de kornetmuts geheel van gaas en bevat geen kant. Als enige versiering heeft de pas 8 tot 14 besseltjes.; Toen de muts voor het eerst gedragen werd (ongeveer 1890) was de bocht zeker niet meer dan 8 cm. breed. Zo'n 50 jaar later is deze uitgegroeid tot een enorme omvang van 1.50 m. lang en 15 cm. breed. I.p.v. vertikaal op te staan, lag de voorstrook vroeger horizontaal over het hoofd. Doordat de strook geleidelijk aan langer is geworden, is deze omhoog gaan staan. Rond 1945 is de muts op zijn grootst. Bij vochtig weer klapte de strook dadelijk om. Deze isabee is gemaakt van met de hand geborduurd, wit, dun neteldoek met allerlei mooie siersteken. Langs de pas loopt een grote, wijde, gazen strook met daaraan een strook kloskant. Het gaas en de kant zijn zwaar gesteven om de bocht rechtop te kunnen houden.

Uitgebreide beschrijving

Bol en pas van met de hand geborduurde wit dun neteldoek met allerlei mooie siersteken. Langs de pas een grote wijde gazen bocht met daaraan een kanten rand, gaas en kant zijn zwaar gesteven om de bocht rechtop te kunnen houden, aan de binnenzijde van de pas een keperbandje ter versteviging. De Isabees worden met een ferme strik onder de kin gesloten, die mag je blijven zien i.t.t. b.v. de Noord-Veluwe. Daagse muts. Voor uit de rouw.Machinaal kant

Identificatie
Titel
Isabee
Objectnummer
B000694
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • muts
  Hoofddeksel van textiel zonder harde rand. (ABR)
 • vrouwenkleding
  Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-7222
Werk
Breedte
13 cm
Hoogte
37 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Techniek
 • borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Verwerving en licentie
Verworven
bruikleen 6 mei 1952
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Huizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden