Datering
Vervaardiger Auke Holtrop van der Zee

Boeier ; "Stanfries"

Betreft een model van een boeier,inclusief vaarboom, pikhaak, zwabber, zwaardbeslag. Gemaakt door A. Holtrop van der Zee uit Joure in 1916.

Zonder rondhouten en tuigage, 4 onderdelen.; Betreft een model van een boeier,inclusief vaarboom, pikhaak, zwabber, zwaardbeslag. Gemaakt door A. Holtrop van der Zee uit Joure in 1916.

Identificatie
Titel
Boeier ; "Stanfries"
Objectnummer
008941
Objectcategorie
Vaartuigen
Objecttype
 • scheepsmodel
  Nabootsing van een vaartuig op klein formaat. (Encyclo.nl)
 • boeier
  Een van de meest typische Nederlandse pleziervaartuigen dat in de loop van de 17de eeuw onder verschillende vormen in de vaart kwam. Het is algemeen gekenmerkt door zijn ronde vormen en zijn lengte-breedte verhouding van 3:1. Het jacht voert een zogenaamde boeiertuig ook bekend als bezaantuig met een grootzeil met gebogen gaffel en een boom, terwijl het stagfok op een botteloef wordt uitgehouden, de kluiver op een kluiverboom. De zijzwaarden waren breed en rond. Boeiers waren bij uitstek luxeschepen die dikwijls op fraaie wijze versierd waren met beeldhouw- en snijwerk. Zij zijn nog steeds in de vaart.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-7035
Werk
Breedte
103.0 cm
Hoogte
82.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Auke Holtrop van der Zee
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 26 januari 1970
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Friesland
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
N.J. Steltenpool

Trefwoorden