Vorige Zee vol verhalen 2 / 441 Volgende
Datering
Maker N.V. De Sphinx v/h Petrus Regout & Co.

Lampetkan

Hoewel Amsterdam al in de negentiende eeuw een waterleiding had, kregen de meeste locaties rond de Zuiderzee pas veel later stromend water. In huizen zonder kraan werd daarom nog lange tijd een lampetstel gebruikt. Zo’n lampetstel bestond uit een lampetkan waar het waswater in zat, en een lampetkom waarin het water werd geschonken, zodat je je ermee kon wassen. Om morsen met water te voorkomen had de kan altijd een oor en een schenktuit, en was de kom vaak rond, breed en vrij ondiep. De kan en de kom werden zo vormgegeven en versierd dat ze duidelijk bij elkaar hoorden. Soms werd er nog een zeepbakje aan toegevoegd met dezelfde vormgeving.

Eivormige kan met lange hals en brede gegolfde lip en rand, met gegolfd oor. Decor: Vesta: monochroom blauw met polychroom opglazuur schildering. Beeldmerk 81 B van Regout. Blindmerk: F (van Faience).

Identificatie
Titel
Lampetkan
Objectnummer
005964
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • kan
    Handzaam, conisch of cilindervormig, of zich in het midden buikvormig verwijdend vaatwerk met een handvat of oor en een tuit (van metaal, porselein, steen, aardewerk, kunststof, glas of hout) om vloeistoffen uit te schenken en voor het gebruik in gereed te houden (van verschillend model ook als siervoorwerp; vroeger op melkkarren van grote afmetingen en vaasvormig, met deksel) (Van Dale)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-6843
Werk
Hoogte
34.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. N.V. De Sphinx v/h Petrus Regout & Co. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • kleiproduct
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 12 januari 1957
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Vlaardingen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen
aardewerkfabriek

N.V. Koninklijke Sphinx

,
Lees meer
RKD