Datering
Vervaardiger Maretje Visser-van Altena

Voorpanden, Marken

Voorpanden van rood baai met een achterpand van zwarte kunstzijde. De armsgaten en onderzijde zijn afgezet met zwart-wit koor, het rubbetjeskoor. De hals is afgezet met zwart fluweel. De voorpanden zijn gevoerd met een geblokt katoen. Dit kledingstuk werd over het rijglijf aangetrokken bij de zware rouw. De voorpanden horen bij een set kleding voor de op een na zwaarste rouw (ZZM 022456 t/m 022466), de zogenaamde rubbertjeskoor, vernoemd naar het soort koor dat in dat geval gebruikt wordt. De rok en mouwen van de zwaarste rouw worden gedragen (022444 e.v.), de overige kledingstukken worden vervangen door de rubbertjeskoor. Mevrouw Zeeman-Visser vertelt: 'Bij de rubbetjeskoor werden dezelfde mouwen gedragen als bij de zwarte koor. De bauw werd wat vrolijker en ook de mutsen. De extra hul ging van de kap en men droeg een smal kantje aan een dikke kap. Het middeltje bleef hetzelfde. Het middeltje heb ik zelf geborduurd, ook de boezel maakte ik zelf. De rest van de kleding is door mijn moeder gemaakt, ook de akertjes. Het stikje op de boezel met bruin tussenzetsel (gebreid) is antiek en is gemaakt van een peluw. Ik kreeg het van mijn peet Aagje van Altena. De bandjes zijn van mijn moeder afkomstig. De mutsen zijn gemaakt van restjes stof die overbleven. Vier mutsen zijn gemaakt van staaltjes stof die mijn vader K. Visser Pzn. heeft gekregen toen hij als douane beambte werkte bij de PTT. Drie mutsen zijn van heel oude lapjes gemaakt die ik kreeg van mijn tante A. van Altena. De kap met het kantje kreeg ik van Clazina Kes; zij is mijn nicht. De kleding is gemaakt in 1967 toen mijn schoonmoeder overleed. Ik heb het gedragen tot 1970.'

Mouwloos vestje met rode voorpanden en zwart rugpand van kunstzijde. Afgezet met zwart wit koor, het rubbetjeskoor.

Identificatie
Titel
Voorpanden, Marken
Objectnummer
022457
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • vest (kleding)
  Een vest is een open of dichtgeknoopt kledingstuk voor het bovenlijf dat oorspronkelijk tot over de heupen hing, maar steeds verder omhoog kroop. Een vest kan mouwen hebben of mouwloos zijn. (Wikipedia)
 • vrouwenkleding
  Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-6706
Over
Trefwoorden
 • rouwdracht
  Kledingvariant waarbij gedurende een vastgestelde periode rouw wordt getoond over het verscheiden van een directe bloedverwant (eerste- of tweede graad). Zie ook 'lichte rouw', 'halve rouw' en 'zware rouw'. (AAT)
 • rubbertjeskoor
Werk
Breedte
25 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Maretje Visser-van Altena
Datering
Materiaal
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
 • kunstzijde
  Kunstzijde is de verouderde benaming voor rayon, tegenwoordig meestal aangeduid met de modernere naam viscose. Het is een kunstmatig vervaardigde vezel op basis van een natuurlijke grondstof, cellulose, die bijvoorbeeld wordt gewonnen uit houtpulp. (Wikipedia)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 7 september 1999
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden