Datering

Secrete ordres

Voor de stuurluiden van de Haringscheepen, bergreepen in de Gemeenschap van Ventjagerye

Voor de stuurluiden van de Haringscheepen, bergreepen in de Gemeenschap van Ventjagerye, Tuschen de Gequalificeerders van de Maas, en 't Noorder Quartier. [Artikel 1 t/m 14] Artikel Een. De Stuurluiden zullen aan niemand eenige Haring mogen verkoopen, of overgeven, als aan de Jagers van deze Gemeenschap. Enz. Tussen het jaartal 1789 boven de titel een haringvat.

Identificatie
Titel
Secrete ordres
Objectnummer
022306
Objectcategorie
Grafiek
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-6594
Over
Trefwoorden
 • haringvisserij
  Ter haringvangst gaan, zowel op de Zuiderzee als de Noordzee.1) zeevisserij: een rechthoekig, verticaal in het water zwevend visnet; meerdere drijfnetten aan elkaar worden verbonden tot een vleet waarmee zij met het schip zijn verbonden en vormen een verticaal in zee staand (niet gesleept) lang netgordijn; de vismethode is erop gebaseerd dat de vis zich in de mazen van het net verstrikt tijdens het opzwemmen; is eeuwenlang een belangrijke methode van haringvisserij geweest.2) binnenvisserij: driewandig net (tussen twee laddernetten met wijde mazen is een fijnmazig net, de boezem); een stroomopwaarts zwemmende vis drukt de boezem door de ladermazen en vormt aldus een zak waarin hij gevangen raakt; werd veel gebruikt voor de vangst van trekvissen (zalm, elft, fint).
 • regelgeving
  Regelgeving bevat directieve kaders, voor het correct implementeren of toepassen van wetgeving. In regelgeving stelt een regelgever uitvoeringskaders aan anderen. Regelgeving is bedoeld om: de strekking van wetgeving nader toe te spitsen op een specifieke bedrijfstak of samenlevingsaspect de wijze waarop wetgeving geïmplementeerd wordt -tijdelijk- bij te sturen.
Werk
Breedte
29.0 cm
Hoogte
42.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
Techniek
 • boekdruk
  Wordt gebruikt voor het procédé van reliëfdruk in de context van het drukken van boeken en andere teksten. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
vondst 31 december 1998
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden