Datering
Maker onbekend

Bovenmuts

De hoofdbedekking (kinderkap), die het meisje tot aan haar 18e jaar draagt en de jongen tot aan zijn 7e jaar, bestaat in volgorde van onderen af uit de volgende 7 onderdelen: a - de onderhul; b - de blinker c - de hullekap d - de orenkap plus keelband; e - de (boven) muts plus keelband; De jongensmuts is een rozetje met zes banen eromheen, het meisjesmutsje bestaat uit een middenbaan met twee zijbanen.; 's Zomers is het mutsje van katoen, en rondom afgewerkt met langet. Voor hoogtijdagen heeft men bij voorkeur een mutsje van een mooie sitsen stof. 's Winters is de muts veelal van een; zwaardere stof, bv. damast- of japonstof (een wollen vilt-achtige stof), omgeboord met wollen of zijden koor. Gebruikte men voorheen twee keelbanden om de muts op zijn plaats te houden, een bij de orenkap en een bij de (boven)muts, later is men alleen bij de (boven)muts een keelband blijven gebruiken. Een donkere kleur stof of een sober patroon, zijn kenmerkend voor het in de rouw zijn

Bedrukte katoen, bestaande uit een middenbaan en twee zijkanten, de middenbaan uit twee stukken stof, beige met forse bloemen in allerlei tinten, rondom afgewerkt in rood- wit langet, grof linnen voering.

Identificatie
Titel
Bovenmuts
Objectnummer
002008
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • muts
    Hoofddeksel van textiel zonder harde rand. (ABR)
  • meisjeskleding
    Kleding van opgroeiende meisjes tot zij volwassenenkleding gaan dragen. Kleding voor meisjes, bij kleding voor baby's gebruik 'babykleding'. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-6418
Werk
Breedte
26 cm
Hoogte
10 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • linnen
    Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 17 juni 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Groningen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden