Datering
Vervaardiger Pieter van den Berge

Laittiere de Waterlandt

Melkmeisje uit Waterland

Uitgebreide beschrijving

Voorselling van een staande vrouw, hele figuur, van voren gezien. De vrouw draagt een juk op de schouders, waaraan twee grote, naar boven taps toelopende kuipen. In de rechter hand houdt de vrouw een mand met eieren op. De vrouw is gekleed in een rok en schort, een rijglijf waar over een openvallend jak en op het hoofd een brede strooien hoed. Op de achtergrond zijn huizen en rechts een rij bomen voorgesteld.; Titel: m.o. in de marge.; Imp.: in de marge: l.o. P. vanden Berge deliev: et fecit; r.o.: de Lespine exc: Cum Privilegio Ord: Hollandiæ et West Frisiæ. Opschriften/merken: r.o. in de marge in bruine inkt: 30.

Identificatie
Titel
Laittiere de Waterlandt
Objectnummer
004746 /10
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-6268
Over
Trefwoorden
 • klederdracht
Werk
Breedte
20.0 cm
Hoogte
30.2 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Pieter van den Berge (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 7 mei 1954
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
prentkunstenaar, tekenaar, drukker, uitgever

Pieter van den Berge

Amsterdam, – 11 november 1737
Lees meer
RKD

Trefwoorden