Datering

Oorbel

Vond er een sterfgeval plaats in de familie of directe omgeving, dan brak er een periode aan van rouw. In de meeste klederdrachten droeg men dan donkere kleuren en eenvoudige materialen zonder veel opsmuk. Ook de sieraden waren simpel tijdens een periode van rouw: bij voorkeur van zilver en versierd met donkere stenen zoals git en zwart glas. De getoonde mutsenbellen zijn van zilver met git. Mutsenbellen zijn een soort oorhangers die in de voorrand van een muts werden gehangen.

Ronde git aan hanger gevat in zilver draaiwerk daaraan een druppelvormige git gevat in zilver draaiwerk, daaraan bewegend deel. Gestampt

Identificatie
Titel
Oorbel
Objectnummer
000229
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
 • oorbel
  Oorversieringen die aan een gebogen metaaldraad of dun haakje hangen, in een gaatje dat door de oorlel is geprikt, of die aan de oorlel zijn geklemd of vastgedraaid. (AAT-Ned)
 • sieraad
  Objecten oorspronkelijk gemaakt op het menselijk lichaam te worden gedragen als ornament met als doel het lichaam te verfraaien.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-6212
Werk
Breedte
2.0 cm
Lengte
5.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • zilver
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
 • git
  Git is zwarte, gefossiliseerde bitumineuze hars. Het heeft een grote dichtheid en kan gemakkelijk gesneden en gepolijst worden. Het werd in juwelen toegepast als ware het een halfedelsteen.
Techniek
 • geslagen (metaalvormingsprocédé)
  Wordt gebruikt voor het toebrengen van slagen op een stukje metaal, in het bijzonder een muntplaatje, met als doel een indruk in het metaal aan te brengen. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 3 augustus 1949
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Hierden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden