Datering
Vervaardiger Wildeboer (Giethoorn)

Boerenboot.

Boerenboot. Dit soort vaartuigen werden gebruikt voor allerlei werkzaamheden in het rietland.

Boerenboot. Twee puntertype uit omgeving Giethoorn. Lancetvormig vlak met in een hoek daarop de zijde. Een smal, vertikaal boeisel. Over het boeisel loopt een potdeksel. Tussen de spanten zijn leggers geplaatst. Over de hele lengte een buikdenning. Voor en achter een schot. Voor en achter een stevenbord en een voor- en achterplecht. Voor in de plecht zit een rond mastgat.

Identificatie
Titel
Boerenboot.
Objectnummer
013886
Objectcategorie
Vaartuigen
Objecttype
  • boot (boeren, schippers, vissers)
    In het algemeen te gebruiken voor vaartuigen die kleiner en minder zeewaardig zijn dan schepen en meestal niet zijn ontworpen om grote open wateren over te steken. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-6118
Werk
Breedte
200.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
  1. Wildeboer (Giethoorn) (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 4 november 1977
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Giethoorn
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
N.J. Steltenpool