Datering

Oopie onderdeel van ronde kap

Het oopie is een onderdeel van de ronde kap, de hoofdbedekking van de vrouw. De vorm en het formaat van de ronde kap is na de eerste wereldoorlog veranderd. De brief werd veel kleiner en het oopie, dat omstreeks 1850 in doorsnee ongeveer 20 cm. groot was, is geleidelijk gekrompen tot een diameter van 10 cm. in 1940. De vorm, die oorspronkelijk rond was, is eveneens; veranderd en werd ovaal. Deze vormverandering is het gevolg van het dichtgeknepen opbergen van het oopie, door er in het midden vrij stijf een bandje om heen te wikkelen.

Onderdeel van ronde kap, ovaal gebogen, buigzaam materiaal, twee ijzeren baleinen, beurtelings omwikkeld met witte katoen, rood wollen baai over het aanhechtingspunt ontbreekt.

Identificatie
Titel
Oopie onderdeel van ronde kap
Objectnummer
020206
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • kap (hoofdbedekking)
  Stevige witte hoofdbedekking waarop de sluier met spelden werd vastgezet. De kap bedekte veelal de zijkanten van het hoofd om een gerichte blik te bewerkstelligen en afleiding te vermijden. Onder de kap beschermde een onderkapje het hoofd tegen de harde kap. Bij de aanpassing van de kloosterkleding in de vrouwenkloosters aan modernere tijden werd de kap wel vervangen door een mutsje met korte sluier. Vlaams: nonnenkap.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-6064
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • ijzer
  Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 8 februari 1986
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Spakenburg
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen