Datering
Vervaardiger C. Walker & Son Ltd.

Logvin van sleeplog

Een sleeplog bestond hoofdzakelijk uit een logvin (het draaiende gedeelte), een loglijn, een telwerk en een klokje. De vaart van het schip liet het schroeflichaam van de logvin draaien. Uit de omwentelingssnelheid kon dan de vaart van het schip door het water bepaald worden. Het toestel werd vanaf het achterschip gesleept. De omwentelingen kwamen via een overbrengingssysteem in een telwerk terecht dat met een elektrische verbinding rechtstreeks op de brug afgelezen kon worden.

Uitgebreide beschrijving

Logvin van sleeplog. Het is een zgn "Cherub" sleeplog volgens het patent van Walker. De bronzen loggvin is torpedovormig met vier schroefbladen. Vooraan is gevlochten touw bevestigd dat naar logklok voert. Een koperen bevestigingston zit aan het eind. Op blad tekst: T.W. CHERUB nr 256 waarboven een anker is gegraveerd. Aan log hangt nog een kaartje met belangrijke aanwijzingen over het gebruik van de sleeplog.

Identificatie
Titel
Logvin van sleeplog
Objectnummer
021147
Objectcategorie
Instrumenten
Objecttype
 • navigatie
  Navigatie is de kunst van het plannen en volgen van een route om zich daarmee van de huidige positie naar de bestemming te verplaatsen. Het woord 'navigatie' is afgeleid uit de Latijnse woorden navis, dat schip betekent, en agere, dat in deze context bewegen of sturen betekent. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-6047
Werk
Breedte
17.0 cm
Hoogte
17.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. C. Walker & Son Ltd.
Datering
Materiaal
 • koper
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • touw
  Koord; bundel garen die eerst tot een draad gesponnen wordt, waarna meerdere draden tot een streng of kardeel worden geslagen. Meerdere kardelen bij elkaar vormen een touw.Zwaar koord, tenminste 6,35 mm in diameter, dat is gevormd door twee of meer strengen van natuur- of kunstvezel ineen te draaien. (Toegepaste Kunst Project, RKD)Een touw of koord is een middel om zaken bij elkaar te binden, of om trekkrachten over te brengen. In het laatste geval gebruikt men vaak een dikkere variant, kabel of zeel die bestaat uit ineengedraaide strengen. Dit zijn op hun beurt weer om elkaar heen gedraaide draden of vezels.
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Verwerving en licentie
Verworven
schenking 10 juni 1988
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden