Datering
Maker J.W.G. (Amstelveen) Wittkämper

Böppekaper (winter en ook wel begrafenisdracht)

Portret van een Wieringer vrouw met böppekaper (dracht van rond 1900) op het hoofd. Werd gebruikt als winter- en begrafenisdracht. Op de achtergrond de Ned. Herv. kerk van Oosterland.

Identificatie
Titel
Böppekaper (winter en ook wel begrafenisdracht)
Objectnummer
F050473
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
 • prentbriefkaart
  Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-59828
Over
Onderwerpen
 • hoofdbedekking
  Iedere bedekking van het hoofd. (AAT-Ned)
 • klederdracht
  Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
 • rouwkleding
  Kledingvariant waarbij gedurende een vastgestelde periode rouw wordt getoond over het verscheiden van een directe bloedverwant (eerste- of tweede graad). Zie ook 'lichte rouw', 'halve rouw' en 'zware rouw'. (AAT-Ned)
 • kerkgebouw
  Kerken zijn gebouwen waar de christelijke godsdienstoefening wordt gehouden. Aanvankelijk was de altaarruimte het belangrijkste onderdeel. In de verschillende katholieke liturgieën is deze dat nog. Sinds de Hervorming ook als preekkerk. Een parochie wordt bediend door een parochie- of kerspelkerk. Als aan de kerk een kapittel van kanunniken is verbonden, spreekt men van een collegiale of kapittelkerk. Een stifts-, abdij- of kloosterkerk behoort bij een kloostergemeenschap. De hoogste rang bezit een kathedraal of dom. (Haslinghuis)
Vervaardiging
Maker
 1. J.W.G. (Amstelveen) Wittkämper ()
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Oosterland
 • Wieringen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden