Datering
Maker onbekend

Vissersaak zeilt de haven in

De vissersaak (ook Enkhuizer bol) EH 91 zeilt de haven van Enkhuizen binnen, gevolgd door een sleepvletje. Deze vletten kwamen vroeger veel voor, maar bestaan thans niet meer.

Identificatie
Titel
Vissersaak zeilt de haven in
Objectnummer
F050158
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • foto
    Niet bewegende afbeeldingen vervaardigd met van stralingsgevoelige materialen (gevoelig voor licht, elektronenstralen of nucleaire straling), met uitzondering van reproductieve afdrukken van documenten en technische tekeningen. Gebruik daarvoor termen, die bijeengebracht zijn onder 'reprografische kopieën'. Foto's kunnen positief of negatief zijn, ondoorschijnend of transparant (in vaktermen: opzicht of doorzicht).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-59698
Over
Onderwerpen
  • Vissersaak
    Type vissersschip dat in Friesland en van daaruit ook in de Zuiderzee wordt gebruikt voor verschillende visserijen. (MARDOC)Verschillende typen aken die in Nederland voor verschillende visserijen werden gebruikt. (aatned.nl)
  • Eelbootje
    Aalboot oorspronkelijk een houten vissersschip met gaffeltuig. Een rondbodem, met een kromme steven, korte zetboorden, GEEN slemphouten, vrij weinig zeeg en voorzien van een ca. 7 centimeter hoge kielbalk. Vrij klein schip, over het algemeen niet langer dan een meter of acht, dat een erg ronde indruk maakt. (De Binnenvaart)Zeegaand kielschip zonder zwaarden. (De Binnenvaart)Kleine vissersaakjes van Enkhuizen. (aatned.nl)
  • Zeilen (activiteit)
  • Vlet
    In de ruimste zin een kleine roeiboot voor alle werk. In engere zin is een vlet een open doorgaans overnaads beplankte roeiboot met ronde spantvorm en een boven het water uitstekend voorschip dat gaandeweg smaller wordt. De boorden van de romp lopen samen op een klein spiegeltje of een klos. Het achterschip is gebouwd met een U-vormig spiegeltje. Soms wordt met een vlet gezeild maar doorgaans zijn ze bestemd om gewrikt te worden. Vletten worden ook van ijzer gebouwd. (MARDOC)
  • Haven
    Lig- en bergplaats voor vaartuigen. (BRT)
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen

Trefwoorden