Datering
Maker onbekend

Eendenkooi van Simon Mulder

Vangpijp de Zuid-Oost pijp van de eendenkooi. Met houten schoeiing. Links de kooikershond Maaike.

Identificatie
Titel
Eendenkooi van Simon Mulder
Objectnummer
F047834
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
 • foto
  Niet bewegende afbeeldingen vervaardigd met van stralingsgevoelige materialen (gevoelig voor licht, elektronenstralen of nucleaire straling), met uitzondering van reproductieve afdrukken van documenten en technische tekeningen. Gebruik daarvoor termen, die bijeengebracht zijn onder 'reprografische kopieën'. Foto's kunnen positief of negatief zijn, ondoorschijnend of transparant (in vaktermen: opzicht of doorzicht).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-58222
Over
Onderwerpen
 • kooikersbedrijf
  Het geheel van het bedrijf dat is ingericht om wilde eenden te vangen: de kooiker, een eendenkooi, met kooikershuisje en kooikershonden.
 • vangpijp
  De vangpijp is een onderdeel van de eendenkooi.
 • interieur
  Binnenhuis, het inwendige van een gebouw, vooral van een kamer, liefst gezien als gezamenlijk voortbrengsel van bouw- en nijverheidskunst. In noordelijke landen, waar de beslotenheid van het vertrek een eerste eis was, heeft het begrip zich voor de betekenis van het woninginterieur het sterkst ontwikkeld. (Haslinghuis)
 • beschoeiing
  Beschoeiingen zijn constructies die een oever of waterkant beschermen tegen afkalven en de belijning van de waterpartij in stand houden. Historische beschoeiingen kunnen bestaan uit plaggen en graszoden vastgestoken met houten pennen, wilgentenen en dakpannen. De tegenwoordig meest gebruikte methode met opgeklampte schotten is ook al lang in gebruik. Beschoeiingen worden tegenwoordig vaker toegepast dan in het verleden omdat het de onderhoudskosten voor het kleinschalig herstel van meer natuurlijke oevers verlaagt. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
 • kooikershond
  Kooikershondjes zijn honden die, door de kooiker, in een eendenkooi werden toegepast om de eenden de kooi in te jagen. (Wikipedia)
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Hippolytushoef

Trefwoorden