Datering
Maker onbekend

Eendenkooi van Simon Mulder

Vangpijp de Zuid-West pijp bestaande uit rieten schermen en houten planken. Rechts kooiker Marinus Mulder en kooikershond Kooike.

Identificatie
Titel
Eendenkooi van Simon Mulder
Objectnummer
F047832
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • foto
    Niet bewegende afbeeldingen vervaardigd met van stralingsgevoelige materialen (gevoelig voor licht, elektronenstralen of nucleaire straling), met uitzondering van reproductieve afdrukken van documenten en technische tekeningen. Gebruik daarvoor termen, die bijeengebracht zijn onder 'reprografische kopieën'. Foto's kunnen positief of negatief zijn, ondoorschijnend of transparant (in vaktermen: opzicht of doorzicht).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-58220
Over
Onderwerpen
  • Kooikersbedrijf
    Het geheel van het bedrijf dat is ingericht om wilde eenden te vangen: de kooiker, een eendenkooi, met kooikershuisje en kooikershonden.
  • Vangpijp
    De vangpijp is een onderdeel van de eendenkooi.
  • Jaagscherm
    In een eendenkooi zijn de jaagschermen (ook wel kooischerm of voerscherm genoemd) de enigszins los van elkaar staande korte coulisseschermen naast de vangpijp.
  • Riet
    Riet is een plant die tot de grassenfamilie behoort, kan 1-3 m hoog worden. In waterrijke gebieden is de plant prominent aanwezig. De stengel staat stijf rechtop en het 1-3 cm brede blad met spits toelopende top is grijsgroen. De plant bloeit van juli tot oktober met een 15-40 cm lange, sterk vertakte, purperkleurige of bruinachtige pluim, die rechtop staat of later aan de top kan gaan overhangen. De plant groeit in het water of aan de waterkant op natte, zoete tot brakke grond, maar komt ook voor langs spoorwegen en in akkerranden. Nadat de rietsnijder het materiaal heeft geoogst en verwerkt, kan de rietdekker het verwerken als dakbedekking.
  • Kooiker
    Kooikers zijn eendenkooihouders. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
  • Kooikershond
    Kooikershondjes zijn honden die, door de kooiker, in een eendenkooi werden toegepast om de eenden de kooi in te jagen. (Wikipedia)
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Wieringen
  • Hippolytushoef

Trefwoorden