Vorige Zee vol verhalen 13 / 441 Volgende
Datering

Halsketting

Vond er een sterfgeval plaats in de familie of directe omgeving, dan brak er een periode aan van rouw. In de meeste klederdrachten droeg men dan donkere kleuren en eenvoudige materialen zonder veel opsmuk. Ook de sieraden waren simpel tijdens een periode van rouw: bij voorkeur van zilver en versierd met donkere stenen zoals git en zwart glas. Dit snoer heeft een zilveren slot en kralen van imitatie-git.

Halssnoer voor de rouw, tonslot, met zijstuk en snoer imitatie gitten, gegraveerde decoratie merk op oogjes: zwaardje.

Identificatie
Titel
Halsketting
Objectnummer
002003
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
 • halsketting
  Sieraden die rond de hals worden gedragen; meestal in de vorm van kettingen of snoeren van kralen, parels, stenen en dergelijke, vaak met een sierhanger. Gebuik 'chokers' voor korte, smalle kettingen die op de keel worden gedragen. Gebruik 'halsbanden' voor brede sierbanden die strak om de hals worden gedragen. (AAT-Ned)
 • sieraad
  Objecten oorspronkelijk gemaakt op het menselijk lichaam te worden gedragen als ornament met als doel het lichaam te verfraaien.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-5790
Werk
Lengte
52.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • zilver
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
 • git
  Git is zwarte, gefossiliseerde bitumineuze hars. Het heeft een grote dichtheid en kan gemakkelijk gesneden en gepolijst worden. Het werd in juwelen toegepast als ware het een halfedelsteen.
Techniek
 • gegraveerd (inkerven)
  Het maken van een inkassing. (Haslinghuis)In een ingekrast oppervlak van een voorwerp zijn lijnen ingekrast of gekerfd. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 23 juni 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Groningen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden