Datering
Vervaardiger onbekend

De 'Oldenhoove'

Bij de wijk de 'Oldenhoove' staat een overgebleven kerktoren zonder schip. De onvoltooide toren 'de Oldehove', waarvan men de bouw in 1529 begon. Na diverse herstelwerkzaamheden werd de toren in 1894 bouwvallig verklaard. In 1902 werd het luiden van de klokken gestaakt om scheuren in de muren te voorkomen. Op de voorgrond uithangtekens van de klompenmaker (een klomp) en de rietvlechter (een mand).

Identificatie
Titel
De 'Oldenhoove'
Objectnummer
F047144
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
 • foto
  Niet bewegende afbeeldingen vervaardigd met van stralingsgevoelige materialen (gevoelig voor licht, elektronenstralen of nucleaire straling), met uitzondering van reproductieve afdrukken van documenten en technische tekeningen. Gebruik daarvoor termen, die bijeengebracht zijn onder 'reprografische kopieën'. Foto's kunnen positief of negatief zijn, ondoorschijnend of transparant (in vaktermen: opzicht of doorzicht).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-57626
Over
Trefwoorden
 • kerkgebouw
  Kerken zijn gebouwen waar de christelijke godsdienstoefening wordt gehouden. Aanvankelijk was de altaarruimte het belangrijkste onderdeel. In de verschillende katholieke liturgieën is deze dat nog. Sinds de Hervorming ook als preekkerk. Een parochie wordt bediend door een parochie- of kerspelkerk. Als aan de kerk een kapittel van kanunniken is verbonden, spreekt men van een collegiale of kapittelkerk. Een stifts-, abdij- of kloosterkerk behoort bij een kloostergemeenschap. De hoogste rang bezit een kathedraal of dom. (Haslinghuis)
 • klomp
  schoeisel van hout, eventueel in combinatie met leer. (ABR)
 • mand
  Bak gemaakt van gevlochten rotan of tenen voorzien van een handvat. (ABR)Tenen mandEen mand is een gevlochten object, ook wel korf genoemd, en soms voorzien van oren of hengsel om ze gemakkelijker te kunnen dragen en dient om iets in te doen. De mand is daarbij van alle kanten behalve de bovenkant afgesloten. Die kan soms gedicht worden met een deksel. Van oudsher zijn wilgentenen, stro, gras, rotan, pitriet en houtspanen populaire materialen om manden van te maken. Tegenwoordig worden ook papier, metaaldraad en kunststoffen gebruikt.
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend
Verwerving en licentie
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Oldehoofsterkerkhof 1, Leeuwarden

Trefwoorden