Datering
Maker onbekend

Fuikenbootje met drinkwaterton

Vrouw in werkdracht bij sloot met fuikenbootje waarin drinkwaterton. Schoeiingen, boenstoep en een Marker houten woonhuis op het 'Oude Erf', Kerkbuurt. Het bootje is van Muus Stoker, waarmee hij naar de koeien voer om ze te melken. De ton werd gevuld met putwater en bij de koeien gebracht. Het water in de sloot was te brak voor het vee.

Identificatie
Titel
Fuikenbootje met drinkwaterton
Objectnummer
F047027
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • foto
    Niet bewegende afbeeldingen vervaardigd met van stralingsgevoelige materialen (gevoelig voor licht, elektronenstralen of nucleaire straling), met uitzondering van reproductieve afdrukken van documenten en technische tekeningen. Gebruik daarvoor termen, die bijeengebracht zijn onder 'reprografische kopieën'. Foto's kunnen positief of negatief zijn, ondoorschijnend of transparant (in vaktermen: opzicht of doorzicht).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-57531
Over
Onderwerpen
  • Drinkwatervoorziening
    Voorziening van drinkwater, geregelde toevoer van drinkwater.
  • Marker fuikenboot
    De Marker fuikenboot heeft een rechte, vallende voorsteven en spiegel; lijkt veel op de Marker binnenboot die kleiner en lichter is; ook vertoont hij overeenkomsten met de zgn. zeejol die Uitdammer vissers gebruikten; de fuikenboot was in de eerste plaats bedoeld om mee te roeien, maar men kon er ook mee zeilen, dit in tegenstelling tot de gewone fuikenboot; mast, zeilen, zwaardje en roertje had men gedurende het vissen zelden aan boord en werden allen gebruikt wanneer er bijv. haring weggebracht moest worden. (Van gaand en staand want, dl. II: Volendam en Marken / Peter Dorleijn. - 2e dr. - 1990, p. 225, afb. pag.224 )
  • Waterton
    Watertonnen zijn gekuipt houten vaten, ongeveer cilindervormig maar in het midden breder, samengesteld uit duigen en bijeen gehouden door enkele ijzeren banden, voor de opslag van water.
  • Houten huis
    Bouwwerk dat tot woning van mensen dient, woonhuis of boerenhuis. (Haslinghuis)
  • Woonhuis
    Woonhuizen zijn huizen waarin gewoond wordt.
  • Beschoeiing
    Beschoeiingen zijn constructies die een oever of waterkant beschermen tegen afkalven en de belijning van de waterpartij in stand houden. Historische beschoeiingen kunnen bestaan uit plaggen en graszoden vastgestoken met houten pennen, wilgentenen en dakpannen. De tegenwoordig meest gebruikte methode met opgeklampte schotten is ook al lang in gebruik. Beschoeiingen worden tegenwoordig vaker toegepast dan in het verleden omdat het de onderhoudskosten voor het kleinschalig herstel van meer natuurlijke oevers verlaagt. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
  • Boenstoep
    Boenstoepen zijn eenvoudig aangelegde spoelvoorzieningen en zijn uitgevoerd als een plateau aan de waterkant van een sloot. Vanaf het plateau wordt het gereedschap zoals het melkgerei en kleding gewassen met het slootwater.
  • Werkkleding
    Kleding die tijdens het dagelijkse werk over het habijt werd gedragen ter bescherming tegen vuil. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken

Trefwoorden