Vorige Boten bij de Vis 15 / 38872 Volgende
Datering
Vervaardiger Mathias de Sallieth

De haven van Edam. = Le port de Edam.

Gezicht op de haveningang van Edam

Uitgebreide beschrijving

Gezicht op de haveningang van Edam, met op de voorgrond water met zeilende schepen. Links voor een zeilend scheepje naar links. Rechts van het midden een voor anker liggende; driemaster, op de spiegel gezien, met de naam 'DE ALIDA'. Links van dit schip is een sloep voorgesteld. Rechts op de voorgrond is een zeilend vrachtschip naar rechts voorgesteld. Op de achtergrond is de kust voorgesteld met over de rechter helft enkele gebouwen met torens die boven bomen uitsteken en bij de haveningang enkele huizen. De haveningang met havenlicht is links van het midden voorgesteld. Op het havenhoofd staan drie personen op de uitkijk. In de havenmonding zijn enkele schepen voorgesteld. Links van de haveningang is op de horizon nog een stuk van de kust te zien, met ondermeer een galg.; Middenonder is in de tekstrook het wapen van Edam toegevoegd, opgehouden door twee staande leeuwen die elk met een poot op een kanon rusten en waar achter lansen met vlaggen zijn voorgesteld.; Titel: m.o. in de marge.; Imp.: in de marge: l.o.: Dk. de Jong, ad vivum delin 1780.; r.o.: M. Sallieth, Sculp.; r.b.: 9.; l.o.: TE AMSTERDAM, by P. YVER, J. SMIT en Zoon, en F.W. GREEBE.; r.o.: A AMSTERDAM chez P. YVER, J. SMIT & Fils, & F.W. GREEBE.

Identificatie
Titel
De haven van Edam. = Le port de Edam.
Objectnummer
006503
Handle
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-574
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Over
Trefwoorden
 • havengezicht
Werk
Breedte
34.7 cm
Hoogte
21.3 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Mathias de Sallieth
 2. Dirk de Jong
Datering
Materiaal
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
Techniek
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 5 september 1959
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Edam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch
prentkunstenaar, tekenaar, etser

Mathias de Sallieth

Praag, 1749 – Rotterdam, 29 november 1791

Lees meer
RKD

Trefwoorden