Datering

IJsjacht

Een volmodel (schaal 1:10) van een zogenaamd ijsjacht, getuigd met zeilen. Het ijsjacht werd in de winter gebruikt wanneer door bevriezing de Zuiderzee niet bevaarbaar was. In noodgevallen kon men zo toch contact met de vaste wal hebben. Met de ijzers onder het schip kon over het ijs gegleden worden. Er waren pikhaken aan boord om het schip door het ijs te duwen. Met touwen kon de bemanning het schip omhoog en vooruit op het ijs trekken. IJszagen en IJsbijlen aan boord werden gebruikt om het ijs te breken. Tevens werden een sein, lantaarns en stakellichten meegenomen als verlichting. Naar verloop van tijd werden de ijsjachten ook als pleziervaartuig gebruikt, louter voor het vermaak.

Uitgebreide beschrijving

ALGEMEEN: volmodel, getuigd met zeilen. SCHAAL: ca. 1:10. TUIGAGE: mast(en) met staand want: Vaste bruine mast, zwart boven de hommer met zilverkleurig beslag. Aan bb. en sb. 1 hoofdtouw met talreep, massieve voorstag op bruine houten uithouder met waterstag en 2 boegstagen. De uithouder is met een lummelbeslag bevestigd aan het maststeun, wat nog verstevigd wordt door 2 massieve stagen. ZEILEN: wit, met gezoomde lijken en opgestikte banen // achterlijk. zeilen met rondhouten en lopend want: GROOTZEIL: 4 rakbanden, licht gebogen bruine gaffel, bruine giek, kraanlijn, piekeval, klauwval, halstalie, schoot op het roer. STAGFOK: raklijn, val, schoot op overloop op maststeun. ROMP: gelakt hout, plank met kruisbalk en schoren. Aan de uiteinden van de kruisbalk zitten de schaatsen. Achterop staat een houten bankje, tussen het bankje en de mast loopt een railing met aan bb. en sb. 2 scepters. ROER: Achterop een van 2 ijzeren steunen voorziene staande balk met 2 vingerlingen. Het roer met een metalen helmstok ligt vastgebonden aan bb. op de kruisbalk. Onder het roer zit een schaats. VLAGGEN EN WIMPELS: In de top hangt een blauwe rechthoekige vlag met een witte ruit met daarin een liggende blauwe "s".

Identificatie
Titel
IJsjacht
Objectnummer
000209
Objectcategorie
Schaalmodellen
Objecttype
  • ijszeiler
    IJsjacht of schuit. (debinnenvaart.nl)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-5500
Werk
Breedte
48.0 cm
Hoogte
80.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Verwerving en licentie
Verworven
schenking 1 januari 1949
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae