Datering
Vervaardiger onbekend

Halsdoek

Ofschoon het doekje (dokie) in de week nooit gedragen wordt, is het toch van grote betekenis in de Marker dracht. Vrijwel alle schakeringen van iemands persoonlijke situatie worden in dit doekje tot uitdrukking gebracht. In de aangehechte "akertjes", wordt deze uitdrukking nog versterkt. Het halsdoekje voor de zondag is bij voorkeur een uit India geimporteerd kleurig rood; geruit katoentje, een z.g. bontje, met de initialen in zwart; een donkerder paars/rood geruite katoen is voor lichte rouw, met de initialen in groen. - voor zware rouw draagt men een geheel zwart doekje voor iets minder zware rouw is er; een weinig wit in het zwart. voor hoogtijdagen en bijzondere gelegenheden gelden er weer andere doekjes; bv. witte; doekje met rood voor Pinkster of het doekje met snee- en stopwerk voor de rode en witte bruid; - mannen en kinderen dragen ook doekjes; zie de desbetreffende beschrijvingen van deze; doekjes en voor die van de hoogtijdagen.

Geruite katoen, zwart met rode, blauwe en witte ruitstrepen, vierkant doekje dubbelgevouwen tot driehoek, plooien vastgezet, aan voorzijde geknoopt, aan de vier punten trensjes voor de aan te hechten akertjes, initialen A.S. in groen in prentletter, gedragen met dikke kap, vlak na zware rouw

Identificatie
Titel
Halsdoek
Objectnummer
020668
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • halsdoek
    Stukken stof, waarvan de lengte en breedte variëert, die voor de sier of voor de warmte om de schouders, de hals, over het hoofd of om het middel worden gedragen. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-5314
Werk
Breedte
12 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
  1. onbekend
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 18 maart 1987
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen