Datering

Hul

Het model van de Urker hul komt overeen met een in de 18de eeuw algemeen gedragen mutsvorm. In de 19de eeuw is de bol nog doorschijnend, daarna is deze van katoen. De aan de strook gaas bevestigde strook Rijsselse kant kan in breedte varieren. Smalle kanten komen de eerste helft van de 20e eeuw meer voor dan nu. Ze werden gedragen door kinderen en door volwassenen als ze eenvoudig gekleed moesten zijn. De laatste halve eeuw worden de kanten sterk gegeeld. Ze worden geplooid op een hulleplooimachine. Door een aantal vrouwen wordt de hul nog altijd gedragen (1994). Veel oude kanten afkomstig uit andere drachten vinden daarom hun weg naar Urk.;De oude kant is door zijn eenvoud en zeldzaamheid zeer uniek.;Het patroon kwam al voor in de 19e eeuw. De smalle gekloste kantjes met symmetrische motieven kwamen voor 1930 veel voor op Urk.Ze werden gedragen door de week na het werk en in de kerk bij het avondmaal

Katoenen bol, met brede strook licht- geblauwd gaas waaraan een gegeelde strook kloskant met een symmetrisch patroon, 4,5 cm. breed. Gaas en kant zijn fijn geplooid.Op de zoom van de bol staan de letters KM met inkt. In de nek twee trekkoordjes.

Identificatie
Titel
Hul
Objectnummer
009512 /a
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • hul
    1. Rechthoekige of driehoekige doek die hoofd en schouders bedekt. Het model was aanvankelijk lang, later korter. 2. In sommige orden en congre-gaties de kap waarop de sluier werd gespeld. Daar vond de inkleding plaats op de huldag en was het ’zich verhullen’ het opzetten van een andere kap.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-510
Werk
Breedte
26 cm
Lengte
24 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 1 juli 1977
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Urk
  • Loenen aan de Vecht
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen