Datering
Vervaardiger Tichelaars Kleiwarenfabriek

Friese plaat

Geschilderd naar ets van Siewert van der Meulen (ca.1700-1730). 17/3/99 geidentificeerd door dhr. Pluis. Dezelfde afbeelding, maar dan 100 jaar later geschilderd door Willem ten Zweege genoemd wordt: scheepswerf te Zaandam (met afbeelding van plaat en gravure van Van der Meulen). De beschildering is gemaakt door W. ten Zweege te Makkum. Voorbeeld is een gravure van Sieuwert van der Meulen: nummer 33 uit de serie "Scheepsbouw" met als titel "Het schip word aan alle kanten opgetimmerd". De situering van de werf is waarschijnlijk in Zaandam.

Gecontourneerde faïence plaquette met iets verdikte rand, blauw geschilderde voorstelling: schip in aanbouw op helling tegen achtergrond stad en haven met links afgemeerd schip. Op voorgrond een donkere baan waarin overgeschilderde tekst: 177? Schip-boude

Identificatie
Titel
Friese plaat
Objectnummer
022052
Objectcategorie
Keramiek
Objecttype
 • havengezicht
  Voorstellingen met havens aan zee of in een rivier als hoofdonderwerp. (MARDOC)
 • stads- en dorpsgezicht
  In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-50
Werk
Breedte
35.5 cm
Hoogte
1.2 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Tichelaars Kleiwarenfabriek
 2. Gatse Sytses
 3. Sieuwart van der Meulen
Datering
Materiaal
 • kleiproduct
 • tinglazuur
  Ondoorzichtig glazuur dat een tinoxide of tinas bevat. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 1 juni 1994
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Makkum
 • Zaandam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
kunstenaar

Gatse Sytses

Makkum, 1724 – 8 maart 1798
Lees meer
RKD