Vorige Hand van de maakster 5 / 169 Volgende
Datering
Vervaardiger onbekend

Doekje voor de rode en de witte bruid

Het doekje is gedragen door Trijntje van Jacob, overgrootmoeder van Trijntje Bootsman (68), wonende op de R.W., Marken. Ofschoon het doekje in de week nooit gedragen wordt, is het toch van grote betekenis in de Marker dracht. Vrijwel alle schakeringen van iemands persoonlijke situatie, worden in dit doekje tot uitdrukking gebracht. In de aangehechte 'akertjes' wordt deze uitdrukking nog versterkt. Het gewone halsdoekje voor de zondag is van een roodgeruit katoentje; een iets donkerder ruit is voor lichte rouw; voor zware rouw draagt men een geheel zwart doekje of met een ietsje wit erin. Op hoogtijdagen draagt men doekjes die mooi versierd zijn: - het wit linnen doekje versierd met kant eromheen, stop-en sneewerk en de witte garen akertjes, wordt door de witte en de rode bruid op de tussenzondag gedragen, en door meisjes en vrouwen op Pinkster I en III en met de belijdenis; - het wit linnen doekje met rood, (met rood geborduurde lommerdjes en schuintjes) wordt door de rode en de witte; bruid gedragen op de dag van het aantekenen. Het wit linnen doekje met zwart wordt gedragen door de vrouw die belijdenis doet, wanneer; zij in de rouw is en bij een doopplechtigheid, rouw of geen rouw.

Wit linnen stof, de zoom is overstoken, langs de zoom aan de binnenzijde een randje borduurwerk, rondom is een "kantje" gehaakt, de versiering alsmede de initialen T.J. in friese letters zijn gewerkt in terra/rode zijde, trensjes in terra zijde, voor bijzondere gelegenheden (zie tekst).

Identificatie
Titel
Doekje voor de rode en de witte bruid
Objectnummer
004951
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • halsdoek
    Stukken stof, waarvan de lengte en breedte variëert, die voor de sier of voor de warmte om de schouders, de hals, over het hoofd of om het middel worden gedragen. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-4859
Werk
Breedte
12 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
  1. onbekend
Datering
Materiaal
  • linnen
    Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 19 augustus 1954
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen