Vorige Zee vol verhalen 4 / 441 Volgende
Datering

Rammelaar

Deze rammelaar is opgebouwd uit bol, gedecoreerd met parelrand, waaraan vier belletjes zijn bevestigd, op de bol is een fluitje gemonteerd. Met een benen heft en oog voor bevestiging. Rammelaars, geboortelepels en brandewijnkommen waren typische doopgeschenken. Rammelaars waren vaak voorzien van belletjes om de boze geesten te verdrijven. Vanaf de 18de eeuw gelooft men niet meer in de magische krachten van de rinkelbel (rammelaar). Zilversmeden maken nieuwe vormen, zoals deze gestilleerde rammelaar. Maar tegelijkertijd blijven ook de ouder modellen in de mode.

Rammelaar, opgebouwd uit bol, gedecoreerd met parelrand, waaraan vier belletjes zijn bevestigd, op de bol is een fluitje gemonteerd. Met benen heft en oog voor bevestiging. Ingeslagen op oog letter (?) (jl).

Identificatie
Titel
Rammelaar
Objectnummer
002373
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
  • rammelaar
    Speelgoed voor zeer jonge kinderen bestaande uit een hol voorwerp (dat ofwel kan worden opgehangen ofwel aan een handvat kan worden vastgehouden) waarin zich een of meer losse balletjes bevinden. (Bron: Van Dale)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-4793
Werk
Lengte
15.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • zilver
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
  • been (materiaal)
    Een combinatie van organisch en/of anorganisch materiaal die hoofdzakelijk bestaat uit collageen en calciumfosfaat; het vormt het geraamte van de meeste gewervelde dieren. (AAT)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 26 september 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Leeuwarden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden