Datering

Arreslede

Naast prik- en duwsleden was de grote door een paard getrokken arreslede van welgestelde families ook een verschijning op het ijs. Zowel in Friesland als West-Friesland vinden we dit type slede terug. De hier getoonde groene arreslede is afkomstig van de familie C. Stelllnq Jbzn uit Enkhuizen. Op de prentbriefkaart zien we zo’n arreslede ingespannen en in vol ornaat. Op de voorzijde van de slede staat een mooi uitgesneden en verguld beeldje, vaak een leeuw welke een wapenschild van de familie draagt.

Uitgebreide beschrijving

Arreslede waarvan de lamoenbomen ontbreken. De glijbomen zijn lichtgroen geverfd en de bak donkergroen. De glijbomen eindigen aan de voorzijde in een zittend rood leeuwtje met een vergulde kop. Het leeuwtje staat op een voetstuk dat is ingelegd met stukjes glas. Het leeuwtje houdt een wapenschild vast, waarop een hoorn is afgebeeld op een zwarte achtergrond (het is niet de hoorn van de stad Hoorn). Ook dit wapenschild is ingelegd met stukjes glas. Onder het leeuwtje, daar waar de twee glijbomen samenkomen een ornament van drie bollen. De zitbak is aan de voorzijde versierd met een geometrisch versierde rand eindigend in een vaasmotief met een ruit. De achterzijde van de bak eveneens versierd met randversiering. Het ornament ontbreekt. Onder de zitgedeelten van de bak zijn bergruimten, te openen door losse planken. De zitting van de koetsier is bekleed met groen canvas. Bij de slede hoort een bellentuig. Deze zit in een van de opbergruimtes. De trekstok is aanwezig en ook de beide remijzers. De leidselgeleiders aan de bak zijn gedraaid, en een ervan is vernieuwd. De leidselhouder op het achterbord van de bak is afgebroken. De zitting van de koetsier wordt ondersteund door een console. De trekstok en remijzers zijn aanwezig.

Identificatie
Titel
Arreslede
Objectnummer
004860
Objectcategorie
Voertuigen
Objecttype
 • arrenslee
  Een arrenslee is een soort slee die getrokken wordt door een of meer trekdieren zoals paarden of rendieren en die meestal gebruikt wordt voor pleziertochtjes. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-4790
Werk
Breedte
85.0 cm
Hoogte
131.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • vurenhout
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
 • textiel (materiaal)
  Textiel is letterlijk 'al wat geweven is'. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord 'texere' dat weven betekent. (Wikipedia)
Verwerving en licentie
Verworven
schenking 17 juni 1954
Copyright
BY-SA
Locaties
 • West-Friesland
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden