Datering
Vervaardiger onbekend

Streept wollen hemd, Marken

Het streept wollen hemd is in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden vervaardigd van linnen met een fijn blauw streepje op een witte ondergrond. De schouders zijn versierd met bargoenen en afgewerkt met frambozenrood wollen koor. Het hemd sluit aan de voorzijde met 32 korrelig versierde tinnen knoopjes. De knoopsgaten zijn met dezelfde frambozenrode kleur zijde gefestonneerd en alle knopen en knoopsgaten worden als het ware ingelijst door rood-wit hennekoor. De hals is afgewerkt met hetzelfde hennekoor. De voering is van gebleekt linnen. Het streept wollen hemd werd door de man gedragen met Pinksteren.

Uitgebreide beschrijving

Gestreepte linnen stof, een fijn blauw streepje op een witte ondergrond, rugpand iets langer dan de voorpanden, "zijnaden" naar achteren geplaatst, lange mouwen sluiten bij het split met haak en oog, schouders versierd met bargoenen afgewerkt met frambozenrood wollen koor, sluiting aan de voorzijde d.m.v. 32 korrelig versierde tinnen knoopjes, de knoopsgaten zijn met dezelfde frambozenrode kleur zijde gefestonneerd en alle knopen en knoopsgaten worden als het ware ingelijst door rood-wit hennekoor, de hals is afgewerkt met hetzelfde hennekoor, iets boven het einde van de knopenreeks is een verbreding aangezet, de voering bestaat uit gebleekt linnen.

Identificatie
Titel
Streept wollen hemd, Marken
Objectnummer
000913
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • hemdrok
  1) mannenkledingstuk, gedragen over de borstrok, met lange mouwen en vaak een dubbele rij (zilveren) knopen, 18e en begin 19e eeuw.
 • mannenkleding
  Kleding ontworpen voor of gedragen door mannen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-4775
Werk
Breedte
37 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend
Datering
Materiaal
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • tin
  Pewter is een legering van tin (80-90%) met lood (20-10%), tegenwoordig met antimoon.
 • zijde (textiel)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 16 mei 1949
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen