Datering
Vervaardiger onbekend

Slauw

De slauw omhult het onderste gedeelte van het rijglijf, van het middel af, en is vermoedelijk ontstaan als een wasbare bescherming voor het rijglijf. Als een langgerekte stofbaan loopt de slauw vlak onder de oksels door naar de rug, om zich daar nog iets te verbreden. Gaandeweg is de slauw een permanent onderdeel van de dracht geworden. Voor dagelijks gebruik is de slauw gemaakt van een gebloemd katoentje voor hoogtijdagen worden geimiteerde of echte batikstoffen van Oost-Indische herkomst gebruikt en fraaie antieke sitsen. Doordat bij kostbare stoffen zuinigheid een gebiedende noodzaak is, wordt meestal voor het middenstuk een minder dure stof ingelast, dat bij het dragen toch bedekt wordt door de bauw.

Katoenen stof, in het midden een in hoogte kleiner lapje katoen met brede banen door gele strepen. De zijkanten die hoger oplopen door brede witte strepen geblokt, rood in het midden met een bloem, het linker gedeelte bestaat uit drie delen van dezelfde stof.

Identificatie
Titel
Slauw
Objectnummer
011880
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • slauw (kledingstuk)
  Bescherming van het borduursel van het rijglijf, meestal van (bedrukt) katoen en wordt alleen op Marken gedragen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-4538
Over
Trefwoorden
 • meisjeskleding
  Kleding van opgroeiende meisjes tot zij volwassenenkleding gaan dragen. Kleding voor meisjes, bij kleding voor baby's gebruik 'babykleding'. (AAT)
Werk
Breedte
22 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Verwerving en licentie
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae