Datering
Maker onbekend

Rok of skort

Werkschorten hoorden van zwart linnen te zijn. Ze werden eerst gedragen van kerst tot pasen, daarna in het werk. De lengte van de rok en het gebruik van linnen dateren uit het eerste deel van deze eeuw.;Literatuur: Documentatiemap Marken ZZM;Het schort of skort is de bovenrok in de Marker klederdracht. Tot de W.O II werd het schort afgezet met wollen band en de taille ingerimpeld over zo'n 5 cm. Na W.O. II gebruikt men wollen koor en is het ingerimpelde stofdeel zo'n 10 tot 12 cm. Voor 1940 droegen de vrouwen van Kerstmis tot Pasen een zwart linnen schort, een z.g. "lintschort". Na 1940 werd deze ook gedragen bij het vuile ruwe werk. Ze werden geheel vaal en grauw door het vele wassen.;Bij speciale gelegenheden werden verschillende schorten gedragen afgezet met ander band of koor, bv. bij de doop werd een schort gedragen afgezet met groen of knechtskoor, in de rouw was het koor zwart en met Pinkster droeg men een antieke kamgaren schort afgezet met rood wollen koor.;Het dragen van een wit schort bij het turven (gemaakt van witte meelzakken), was een typische gril van jonge meisjes.;Jongens dragen tot hun zesde jaar ook eenzelfde schort met enkele verschillende details.

Zwart versteld werkschort, uitgelegd, zwart/rood koor en grijs koor, aangekocht om 2de gebruik, van zondagskleding tot werkkleding (informatie H.H. Roza zie brief 11-03 1987) zie;ook tekst.;Zg. "lintschort".

Identificatie
Titel
Rok of skort
Objectnummer
020886
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • rok
  BIs een buis- of kegelvormig kledingstuk dat om de taille wordt gedragen en de benen minstens gedeeltelijk bedekt. In tegenstelling tot een broek, heeft een rok geen pijpen. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-4522
Werk
Breedte
43 cm
Lengte
95 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend
Datering
Materiaal
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden