Datering
Vervaardiger Pieter van den Berge

Paijsan de Schagen

Boer uit Schagen

Uitgebreide beschrijving

Voorstelling van een staande man, hele figuur, van voren gezien. De man houdt zijn rechter hand op de borst. De man is gekleed in een lang hemd dat tot aan zijn knieën reikt en een V-vormige halsopening heeft. Op het hoofd draagt de man een bontmuts. Op de voorgrond staan aan de voeten van de man links een kist met eieren en een man waarin gevogelte. Op de mand zit een eend. Rechts staat een zak met graan of andere handelswaar. Op de achtergrond zijn huizen weergegeven. Titel: m.o. in de marge.; Imp.: in de marge: l.o.: P. vanden Berge delien: et Schulp: r.o. de Lespine Exc: Cum privilegio Ord: Holl: et West-Frisiæ.; Opschriften/merken: r.o. in de marge in bruine inkt: 29.

Identificatie
Titel
Paijsan de Schagen
Objectnummer
004746 /09
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-4445
Over
Trefwoorden
 • klederdracht
Werk
Breedte
16.9 cm
Hoogte
26.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Pieter van den Berge (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 7 mei 1954
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Schagen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
prentkunstenaar, tekenaar, drukker, uitgever

Pieter van den Berge

Amsterdam, – 11 november 1737
Lees meer
RKD

Trefwoorden