Datering
Maker onbekend

Visserschip KW 12

Verschillende schepen liggen in het haventje van Katwijk aan de Oude Rijn. O.a. een sloep de KW 12 voor de Noordzee en een bom.

Identificatie
Titel
Visserschip KW 12
Objectnummer
F028828
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • foto
    Niet bewegende afbeeldingen vervaardigd met van stralingsgevoelige materialen (gevoelig voor licht, elektronenstralen of nucleaire straling), met uitzondering van reproductieve afdrukken van documenten en technische tekeningen. Gebruik daarvoor termen, die bijeengebracht zijn onder 'reprografische kopieën'. Foto's kunnen positief of negatief zijn, ondoorschijnend of transparant (in vaktermen: opzicht of doorzicht).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-43167
Over
Onderwerpen
  • Beugsloep
    In de 19e eeuw kwamen de beugsloepen in zwang. Ze waren slank, hadden twee masten, zeilden goed en hebben zich vooral in Middelharnis, Pernis en Zwartewaal nog lang gehandhaafd. Later bouwde men ze van staal in plaats van hout; zij waren echter uitsluitend voor de beugvisserij ingericht, hun masten konden niet gestreken worden.
  • Bomschuit
    Nederlands vissersvaartuig voor de visserij op de Noordzee. Ze werden gebouwd in Scheveningen, Katwijk, Egmond, Noordwijk en Zandvoort en hadden een lengte-breedteverhouding van 2:1 en een bijna rechthoekige vorm.Nederlands vissersvaartuig voor de visserij op de Noordzee, omstreeks 1700 ontstaan uit de pink. De lengte/breedte verhouding was 2:1. De bom werd gebouwd op een breed vlak van zware naast elkaar liggende planken. De voorsteven was recht met gebogen voet en deze werd vallend op het vlak geplaatst even als de rechte achtersteven. De dwarsdoorsnede van de romp was U-vormig. De overnaadse beplanking werd tegen de zijkant van het vlak gezet. De romp was geheel gedekt en voorzien van een bun. De brede zwaarden hingen midscheeps. Ze landden op het strand. De laatste bomschuit bleef in de vaart tot 1918. (MARDOC)Nederlands platbodemd, breedgebouwd vissersvaartuig voor de visserij op de Noordzee. Samentrekking van 'bodemschuit', omstreeks 1700 ontstaan uit de 'pink'. De laatste bomschuit bleef in de vaart tot 1918. De bomschuit was in gebruik voor de versharing- en kustvisserij. Ze landden op het strand. (AAT)
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA